Skip to main content

Η Σαουδική Αραβία βάζει στον πάγο τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

Καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς

Η Σαουδική Αραβία βάζει στον πάγο τα, υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ, σχέδια εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters, πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις του Ριάντ, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Η σύγκρουση έχει επίσης οδηγήσει το βασίλειο να συνδιαλλαγεί με το Ιράν. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐζι, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει ευρύτερη έξαρση της βίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Πριν -η υποστηριζόμενη από το Ιράν- Χαμάς πυροδοτήσει τον πόλεμο στις 7 Οκτωβρίου τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Σαουδάραβες ηγέτες δήλωναν ότι προχωρούσαν σταθερά προς μια συμφωνία που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του Ισλάμ και έδρα των δύο ιερότερων τόπων του, υποστήριζε ότι δεν θα επέτρεπε να εκτροχιαστεί η επιδίωξή της να συνάψει αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ, ακόμη και αν το Ισραήλ δεν προχωρούσε σε σημαντικές παραχωρήσεις, στην προσπάθεια των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κράτος, όπως ανέφεραν οι πηγές του Reuters.

Ωστόσο ο παραγκωνισμός των Παλαιστινίων, την ώρα που αραβικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες νεκρών στην Γάζα, θα ξεσήκωνε την οργή των Αράβων της περιοχής.