Skip to main content

Η Ρωσία θέλει συνεργασία με Ελλάδα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η ενεργειακή υπερδύναμη Ρωσία κάνει τώρα το ξεκίνημά της στις ΑΠΕ και υπάρχει πεδίο συνεργασίας με την Ελλάδα σε επιστημονικό και επιχειρηματικό πεδίο

Στην περίπτωση αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, η συγκριτικά μικρή Ελλάδα είναι γίγαντας σε σχέση με τον πραγματικό ενεργειακό γίγαντα, τη Ρωσία, τη χώρα που μαζί με τη Σαουδική Αραγία ανήκει στις δύο πιο πλούσιες σε ορυκτά καύσιμα.

Συνεπώς, σε μία επιδιωκόμενη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας που σήμερα έχει φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 60 ΜW και κάτι παραπάνω και, της Ελλάδας, με φωτοβολταϊκά πάρκα 2.600 ΜW, στα οποία μέχρι το 2020 και βάσει σχεδιασμού θα προστεθούν μονάδες επιπλέον 1.400 MW, οι ρόλοι κάπως αντιστρέφονται.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τους εισηγήσεις στο συνέδριο που διοργάνωσε το ΚΑΠΕ, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, με θέμα "Ελληνο- Ρωσικό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας".

Οι Ρώσοι βεβαίως, λόγω του τεράστιου ενεργειακού πλούτου που διαθέτουν, μπήκαν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μόλις το 2013 αλλά ήδη, έχουν δική τους παραγωγή πάνελς και έχουν προσελκύσει στις ΑΠΕ Κινέζους επενδυτές. Οι Έλληνες, μπήκαμε δυναμικά στις ΑΠΕ λόγω της στόχευσης της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, η χώρα έδωσε μεγάλες επιδοτήσεις, οι ιδιώτες είδαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και ενεργοποιήθηκαν, αλλά η αγορά ενέργειας, στο σύνολό της, δεν αναπτύχθηκαν ορθολογικά. Οι προσπάθειες δημιουργίας παραγωγικών μονάδων στα φωτοβολταϊκά εγκαταλείφθηκαν (σ.σ ήταν πέντε εταιρείες) αλλά υπάρχει σοβαρό ερευνητικό δυναμικό που ασχολείται με την επόμενη γενιά των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών, όπως επισήμανε ο κ. Στάθης Τσελεπής, προϊστάμενος του Τμήματος Φ/Β Συστημάτων του ΚΑΠΕ, ενώ υπάρχει γνώση σε θέματα ανάπτυξης της αγοράς όπως και γενικότερα συντήρησης και αποδοτικής λειτουργίας των πάρκων.

Έτσι, η συνεργασία μπορεί να είναι σε επιχειρηματικό αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο, καθώς η Ρωσία θέλει να προσελκύσει επενδυτές για να αναπτύξουν φωτοβολταϊκά πάρκα στα νότια της χώρας, αφού και αυτή έχει επιλέξει, στο πλαίσιο διεθνών περιβαλλοντικών πολιτικών, τον περιορισμό της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο διευθυντής Καινοτομιών της Ρωσικής Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Alexey Konev, είπε ότι το δυναμικό της ηλιακής ενέργειας που μπορεί να αξιοποιήσει η Ρωσία φτάνει στα 800 εκατ. KWh, που θα επιχειρήσει να το αξιοποιήσει, αναπτύσσοντας παραγωγικές, εμπορικές και τεχνολογικές συνεργασίες.

Άλλωστε, το ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις στις ΑΠΕ, στη Ρωσία, παρουσίασε και ο κ. Αlexander Pates, διευθυντής διεθνών αναπτυξιακών έργων της ιδιωτικής Solar Energy Holding, παρουσιάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που στη παρούσα τουλάχιστον φάση εγγυάται σε βάθος 15ετίας αποδόσεις σε όσους επενδύουν, της τάξης του 14%. Στο τομέα των ΑΠΕ επενδύει και η κρατική Rosatom, που θα επενδύσει 1,3 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου 610 MW.