Skip to main content

Η Ρωσία θέλει να μεταφέρει επιχειρήσεις της από την Τουρκία στη Σερβία

Η Σερβία, επειδή δεν μετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, διπλασίασε τον όγκο των εξαγωγών της βαπτίζοντας και προϊόντα άλλων χωρών «σερβικά».

Η παραγωγή ανταλλακτικών για τα ρωσικά αυτοκίνητα KamAZ και ΑvtoVΑΖ μπορεί να μεταφερθεί από την Τουρκία στη Σερβία. Αυτό δήλωσαν από κοινού ο Σέρβος πρωθυπουργός κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ντμίτρι Ρογκόζιν μετά από συνομιλία τους στο Βελιγράδι.

Ο κ. Βούτσιτς ανακοίνωσε, ότι στη συνάντηση συζητήθηκε, πως στη βάση των καλών πολιτικών σχέσεων, να δημιουργηθούν ακόμη καλύτερες οικονομικές σχέσεις προς όφελος των δύο χωρών. Ο κ. Ρογκόζιν τόνισε, ότι το 2015 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Σερβία στη Ρωσία αυξήθηκαν δύο φορές και ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Η Σερβία, επειδή δεν μετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, διπλασίασε τον όγκο των εξαγωγών της -στα απαγορευμένα προϊόντα- βαπτίζοντας και προϊόντα άλλων χωρών «σερβικά».
Τόσο η αγροτική παραγωγή όσο και ο τομέας των κατασκευών (σ.σ. όλως τυχαίως, δύο κλάδοι όπου η Τουρκία διαπρέπει) μπορούν να αποτελέσουν «παράθυρο ευκαιρίας» για τις δύο χώρες, είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, προτρέποντας «η οικονομική συνεργασία να καταστεί σύντομα και οικονομική επιτυχία».

Αν και είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις, είναι φανερό ότι η Ρωσία αναζητεί νέες αγορές, από όπου ελπίζει ότι θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία, μετά το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Μόσχα στην Άγκυρα για την προ διμήνου κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη Συρία.