Skip to main content

Η Ρωσία πίσω από την επίθεση χάκερ κατά του Μακρόν;

Αναστάτωση προκαλεί η διαρροή χιλιάδων mail, συμβολαίων, αλλά και εσωτερικών εγγράφων με την προεκλογική εκστρατεία του κινήματος En Marche.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στις 23:40 τοπική ώρα, πρώτος ο Φλοριάν Φιλιπό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, διάδωσε μέσω twitter την είδηση για τα χιλιάδες mail της αλληλογραφίας της ομάδας Μακρόν, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Η φράση του ήταν: «Μαθαίνουμε πράγματα για τα οποία οι δημοσιογράφοι συνειδητά σιωπούν;»

Τα mail της ομάδας Μακρόν δημοσιεύθηκαν αρχικά στο φόρουμ «4Chan», στις 20:30 αναδημοσιεύθηκαν από το «DisobedientMedia», που έχει κυκλοφορήσει και τη φήμη για δήθεν λογαριασμό του Εμ. Μακρόν στις Μπαχάμες, για να περάσουν στις 21:30 στην πλατφόρμα Wikileaks από όπου και διαδόθηκαν σχεδόν παντού. Η αντίδραση των συνεργατών του Εμ. Μακρόν ήταν άμεση, δηλώνοντας με ανακοίνωση ότι ανάμεσα στην κανονική αλληλογραφία είχαν εισχωρήσει πολλά ψευδή στοιχεία. Κατηγορούν δε τη Ρωσία για συμμετοχή στην κυβερνοεπίθεση και παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Η Ανώτατη Επιτροπή Ελέγχου για τις προεδρικές εκλογές, συνέστησε σήμερα το πρωί στα μέσα ενημέρωσης, να μην αναδημοσιεύουν το περιεχόμενο της διαρροής, υπενθυμίζοντας ότι στη διάδοση ψευδών ειδήσεων επιβάλλονται κυρώσεις.

Μέσα σε αυτό το χαοτικό κλίμα έκλεισε η φετινή προεκλογική εκστρατεία, η οποία ολοκληρώθηκε χθες με τις χθεσινές εικόνες μιας Μαρίν Λεπέν να διαφεύγει αποδοκιμαζόμενη υπό την προστασία των σωματοφυλάκων της και από την πίσω πόρτα του καθεδρικού ναού της πόλης Ρέϊμς.

Αντίθετα ο Μακρόν σε μια προσπάθεια να πάρει με το μέρος του οπαδούς του Μελανσόν, συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση στον αριστερό ιστότοπο «Μεντιαπάρτ», όπου και δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «τάσσεται υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Πηγή: Deutsche Welle