Skip to main content

Οι Ρώσοι τουρίστες ξοδεύουν τα διπλάσια από τους Γερμανούς

Το τουριστικό συνέδριο των πέντε διμερών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα στην τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Οι τουρίστες των all inclusive, δηλαδή του οργανωμένου μαζικού τουρισμού, δεν είναι «φτηνοί» τουρίστες, δεν ξοδεύουν λιγότερα από εκείνους που ταξιδεύουν αυτόνομοι, αλλά ξοδεύουν κυρίως σε ψώνια ενώ οι άλλοι δαπανούν τα χρήματά τους σε φαγητό και ποτό.

Το προφίλ των ξένων τουριστών που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, αναλύθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου τουρισμού που διοργάνωσαν τα πέντε διμερή Επιμελητήρια στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ποιότητα στη μαζικότητα - Η συνταγή της επιτυχίας».

Τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε το ACT, το 2017, στην τουριστική αγορά της Ρόδου, παρουσίασε ο κ. Ανέστης Αναστασίου, συντονιστής προγραμμάτων Τουρισμού & Φιλοξενίας του Koλλεγίου, συμπεράσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν και από τον βορειοελλαδικό τουριστικό κλάδο.

Οι Ρώσοι, όπως είπε ο κ. Αναστασίου, ήταν και παραμένουν οι πιο γαλαντόμοι τουρίστες, σε σχέση με Βρετανούς και Γερμανούς, βάσει της έρευνας που πραγματοποίησε πέρυσι το ACT. Τα συμπεράσματα από την έρευνα έδειξαν ότι οι Ρώσοι ξοδεύουν τα υπερδιπλάσια από τους Γερμανούς τουρίστες, που είναι πιο «σφικτοί» και από τους Βρετανούς.

Από τους τουρίστες που έκλεισαν πακέτα διακοπών, το 70% των πακέτων ήταν κάτω των 1.000 ευρώ ενώ το 70% του δείγματος της έρευνας ξόδευσε συνολικά κατά τη διαμονή του 400 ευρώ, δηλαδή 40 ευρώ/ημέρα, για διακοπές δέκα ημερών.

Τα κενά στην τουριστική εκπαίδευση

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει αντιληφθεί τι εστί τουριστική εκπαίδευση παρότι η ελληνική οικονομία βασίζεται στην οικονομία του τουρισμού, υποστήριξε η κ. Ξένη Γερνά, διεύθυντρια ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του υπ. Τουρισμού.

Τα κενά που καταγράφονται στον τομέα της εκπαίδευσης, οφείλονται στον ανεπαρκή σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών, στις αλληλεπικαλύψεις μεταξύ  τμημάτων, στη χορήγηση πτυχίων χωρίς προηγούμενη πρακτική άσκηση των σπουδαστών, είπε η Γερνά η οποία δήλωσε ότι αρκετά προβλήματα προκύπτουν από την απουσία επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ των φορέων, ιδιωτικών και δημόσιων.

Η απουσία καλού προγραμματισμού στον χώρο της εκπαίδευσης έχει σαν υποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά στα τμήματα μαγειρικής τέχνης, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει ούτε καν αυτόνομα μάθημα housekeeping.

Από τους αποφοίτους των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων, το 61,9% απορροφάται από τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων ως επί το πλείστον, το 15,4% σε επισιτιστικές επιχειρήσεις ενώ οι υπόλοιποι απόφοιτοι εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι και σε άλλες συγγενείς επιχειρήσεις.

Η κα. Γερνά επισήμανε ότι στη χώρα μας, με τόσο ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία, δεν υπάρχει ούτε ένα ξενόγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ ο κ. Αναστασίου τόνισε ότι θα πρέπει να προβλεφθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και για ξενοδόχους.

Με παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Τάσιος, πρότεινε να κάνει ο ΣΕΤΕ και μία σχολή για ξενοδόχους.