Skip to main content

Οι Ρώσοι άρχισαν να αδιαφορούν για τις δυτικές κυρώσεις

Οι Ρώσοι πολίτες διαμαρτύρονται περισσότερο για την αύξηση των τιμών αλλά και για την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου

Λιγότερο άρχισαν να απασχολούν και να ανησυχούν του Ρώσους πολίτες οι δυτικές κυρώσεις σε σχέση με το 2015, όταν οι κυρώσεις είχαν φτάσει στο απόγειο τους, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (Wiciom).

Τον Φεβρουάριο του 2015 το 52% των Ρώσων θεωρούσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της τότε δημοσκόπησης, ότι οι δυτικές κυρώσεις επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση στην Ρωσία, ενώ τον Μάρτιο του 2017 την ίδια άποψη είχε το 27% των Ρώσων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Wiciom, οι Ρώσοι άρχισαν να μιλούν πιο συχνά για την θετική επίδραση που είχαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, αφού το 2015 μόνο το 17% υποστήριζε ότι οι κυρώσεις θα είχαν ευεργετική επίδραση στην Ρωσία, ενώ την άποψη αυτή την υποστηρίζει σήμερα το 35%. Σχεδόν το 32% θεωρεί ότι οι κυρώσεις δεν είχαν σοβαρές επιδράσεις στην ζωή της ρωσικής κοινωνίας, ενώ το 2015 έδινε την ίδια απάντηση το 22% των Ρώσων.

Παρόμοια είναι και η τάση που παρατηρείται σε προσωπικό επίπεδο. Αν το 2015 το 45% πίστευε ότι οι κυρώσεις επηρέασαν την ζωή του, σήμερα μόνο το 17% πιστεύει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, όπως έδειξε η δημοσκόπηση οι Ρώσοι πολίτες διαμαρτύρονται περισσότερο για την αύξηση των τιμών και την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου. Έτσι το 66% θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στις κυρώσεις, το 13% θεωρεί ότι πολλά είδη χάθηκαν από την αγορά εξαιτίας των κυρώσεων, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 9% θεωρεί ως αρνητικούς παράγοντες που επηρέασαν την ζωή τους προσωπικά την μείωση του μισθού τους ή την καθυστέρηση της πληρωμής του μισθού τους, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όταν πρόκειται να πάρουν βίζα για να ταξιδέψουν, όπως και οι απαγορεύσεις σε ταξίδια στο εξωτερικό ιδιαίτερα στην Ουκρανία.

Το 79% δήλωσαν ότι δεν νοιώθουν προσωπικά τις συνέπειες από τις κυρώσεις, ενώ το ίδιο δήλωνε το 2015 το 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 το ποσοστό αυτό έφθανε στο 92%.

Όσον αφορά την άρση των κυρώσεων, στις αρχές Μαρτίου το 18% των Ρώσων πολιτών θεωρούσε (έναντι του 33% το 2015 ) ότι θα η Ρωσία θα πρέπει να λάβει μέτρα για την άρση των δυτικών κυρώσεων, επειδή οι συνέπειες τους είναι πολύ σοβαρές για την οικονομική κατάσταση στην χώρα.

Το 76% των ερωτηθέντων πάντως θεωρεί ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να αγωνισθεί για την άρση των κυρώσεων, επειδή αυτές είναι επιζήμιες και για τις δύο πλευρές… γι αυτό και πρέπει να αρθούν από την δική τους πλευρά».

Πάντως το 59% των Ρώσων είναι έτοιμο να δείξει ανοχή όσον αφορά συγκεκριμένα οικονομικά προβλήματα, αρκεί να συνεχισθεί η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία στο ουκρανικό, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 34%.