Τετάρτη 25 Απριλίου 2018
x

Η ΡΗΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν την ήθελαν οι Τούρκοι στις συνομιλίες της Γενεύης και δυστυχώς το αίτημά τους έγινε δεκτό με τη συνηγορία της Βρετανίας

Διευκρινίζω εξ αρχής, πως ο όρος «επιπτώσεις» δεν σημαίνει απαραιτήτως πως θα είναι αρνητικές. Εξαρτάται από την σκοπιά που βλέπει ο καθείς την λύση του Κυπριακού.

Εν αρχή είναι το αίτημα της Τουρκίας, το οποίο διατυπώθηκε μετά την ανεπιτυχή κατάληξη των συνομιλιών της Γενεύης. Να ισχύσουν για τα 75 εκατ. των Τούρκων πολιτών, οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες που ισχύουν για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Ελεύθερη διακίνηση των εργατών, ελευθερία εισόδου, εξόδου, κεφαλαίου κλπ.) που αν γίνει αποδεκτό, θα σημαίνει «ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. από το παράθυρο», όπως είχα σημειώσει σε παλαιότερο σημείωμα

Να σημειωθούν επ’ αυτού δύο στοιχεία. Πρώτον, ότι και η Μ. Βρετανία, μετά την έξοδό της από την Ε.Ε., ζητά να ισχύσουν και γι’ αυτήν οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αυτό σημαίνει, ότι οι δύο χώρες από κοινού θα υποστηρίξουν το αίτημα, το δε δυσάρεστο είναι πως μόνο για την Τουρκία δεν επρόκειτο να της γίνει τέτοια χάρη, με την εμπλοκή όμως και της Βρετανίας, η οποία προφανώς θα πιέσει, η κατάσταση περιπλέκεται.

(Να μη λησμονείται ότι οι δύο αυτές χώρες, βαρύνονται με αμέτρητα εγκλήματα εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού, όπερ σημαίνει πως έχουν στενό δεσμό, όχι μόνον ως σύμμαχες, αλλά και ως συνένοχες).

Το δεύτερο στοιχείο είναι η άμεση αντίδραση της Κύπρου, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επιστολή του Ν. Αναστασιάδη προς τους ομολόγους του στην Ευρώπη, με την οποία εκφράζει την ανησυχία του για το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών και της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ε.Ε., καθώς πιθανή ικανοποίηση μιας τέτοιας τουρκικής προϋπόθεσης θα οδηγούσε και σε δημογραφική αλλοίωση του πιθανώς ενοποιημένου κράτους της Κύπρου στο μέλλον.

Τα ανωτέρω επιβαρύνονται με τις δηλώσεις του ο εκ των συμβούλων του Τούρκου Προέδρου σε θέματα οικονομίας, Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος επανέλαβε τις αρχικές δηλώσεις του Ιανουαρίου, μόλις προχθές σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα "Σταρ", που αναδημοσιεύθηκε στην τουρκοκυπριακή «Αφρίκα». Ο Μπουλούτ είχε δηλώσει τον Ιανουάριο σε εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης ότι την Κύπρο πήραν με αίμα και είχε ασκήσει κριτική στον Μουσταφά Ακιντζί για την άποψη πως θα βοηθήσει η Κύπρος την Τουρκία μέσω της ΕΕ, εφόσον θα είναι μέλος της Ένωσης και οι Τ/κ.

Αναφερόμενος στην κρίση στις σχέσεις Τουρκίας με ευρωπαϊκές χώρες, ο Γ. Μπουλούτ γράφει ότι «ούτε θα απολογηθούμε στην ΕΕ για την ύπαρξή μας σ’ αυτή τη γεωγραφική περιοχή, ούτε θα κάνουμε βήμα στην Κύπρο, ούτε και θα πληρώσουμε ένα γρόσι ως αποζημίωση. Θέλω να τ’ ακούσουν και τ’ άτομα που χαράζουν χάρτες για την Τουρκία και την Κύπρο».

Να σημειώσω, πως την Ε.Ε. δεν την ήθελαν οι Τούρκοι στις συνομιλίες της Γενεύης, κα δυστυχώς το αίτημά τους έγινε δεκτό με την συνηγορία της Βρετανίας. Ο Γιούνγκερ είχε παρευρεθεί ως παρατηρητής, και είχα σχολιάσει τότε ότι παρατηρητής είναι αυτός που βλέπει δύο να παίζουν τάβλι, χωρίς να έχει δικαίωμα παρέμβασης. Είτε παρευρίσκεται είτε όχι, δεν επηρεάζει το παιχνίδι. Τώρα δε, που κατά τον Ερντογάν "οι Ευρωπαίοι είναι ναζί, ρατσιστές και ό,τι άλλο", είναι απορίας άξιον πώς θα δεχθεί να συμμετέχει η Ε.Ε. στις μελλοντικές συζητήσεις, ακόμη και ως παρατηρητής.

Επανέρχομαι στον σύμβουλο του Ερντογάν: «Γράφω για τις πραγματικές προθέσεις της ΕΕ για την Κύπρο και λέω ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες. Θα εμπιστευθούμε την Κύπρο και τα αδέλφια μας εκεί στις χώρες της ΕΕ που επιτίθενται στους Υπουργούς μας, που βάζουν τους σκύλους να δαγκώσουν τους αδελφούς μας και που παραβιάζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα; Ποτέ! Στην Κύπρο πλέον δεν υπάρχει η επιλογή της ΕΕ. Όσον αφορά στις χώρες της ΕΕ που νομίζουν ότι θα αποκόψουν την Κύπρο από την Τουρκία, σας λέω αυτό: Υποστηρίζουμε μέχρι τέλους την επέμβαση του 1974 που γλίτωσε τα αδέλφια του τουρκικού έθνους στην Κύπρο από τη σφαγή».

Και έκλεισε: «Ιδού η Ρόδος. Πήραμε πίσω την Κύπρο ποτίζοντας το χώμα με το αίμα μας, αν υπάρχει κάποιος που θέλει να την πάρει, ας πληρώσει με το ίδιο αντίτιμο, ορίστε! Άντε Ολλανδία, Γερμανία και Ελβετία, οι Ναζί που επιτέθηκαν με αστυνομικά οχήματα εναντίον των γυναικών και των παιδιών και έβαλαν τους σκύλους τους να επιτεθούν στα αδέλφια μας, αν τολμάτε ελάτε, η Κύπρος είναι εκεί».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ