Skip to main content

Η ψηφοθηρία του Ερντογάν και η πυρηνική ενέργεια της Βουλγαρίας

Υπό τον φόβο μήπως χάσει ψήφους στις εκλογές ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας παράνομα όλες τις δυνατότητες, ζητά ψήφους από τους Κούρδους

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Στη συνέντευξή του ο Πατριάρχης, είπε ότι μίλησε για το θέμα σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Κράτα μικρό καλάθι Δέσποτα. Δεν είναι μόνον ότι είναι η 100ή φορά που λένε ότι θα ανοίξει η Χάλκη, συνδυάζοντάς το και με άνοιγμα τζαμιών στην Ελλάδα, αλλά είναι και προεκλογική περίοδος. Και οι λίγες έστω ψήφοι των Ελλήνων, είναι χρήσιμες.

Υπό τον φόβο μήπως χάσει ψήφους στις εκλογές ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας παράνομα όλες τις δυνατότητες, ζητά ψήφους από τους Κούρδους. Και όμως, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, μεγάλος αριθμός Κούρδων ψηφίζει Ερντογάν και άλλα τουρκικά κόμματα, επειδή το ΡΚΚ ήταν αμιγής κομμουνιστική οργάνωση, και οι αστοί Κούρδοι, δεν θέλουν κομμουνιστικό Κουρδικό κράτος.

Μια πληροφορία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας δημιουργεί προβληματισμό. Εταιρεία Υγείας αποφάσισε να χορηγεί στους καρκινοπαθείς, που υποβάλλονται σε εξετάσεις PET SCAN, ραδιοφάρμακο που εισάγεται από τουρκικής ιδιοκτησίας εργοστάσιο που βρίσκεται στη Βουλγαρία. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο η εισαγωγή του συγκεκριμένου ραδιοφαρμάκου από τη Βουλγαρία, και μάλιστα από τουρκικό εργοστάσιο, είναι άραγε η καταλληλότερη προς επιλογή.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς προειδοποίησε τα ταξιδιωτικά γραφεία που προσφέρουν τουριστικά πακέτα για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο ότι θα υποστούν κυρώσεις. Χαρακτήρισε προβοκάτσια την προσφορά ταξιδιωτικών πακέτων για τα Κατεχόμενα.

Αρμενία: Το κοινοβούλιο εξέλεξε στην πρωθυπουργία τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν, προωθούμενο από την Δύση, σε μια χώρα όπου η Ρωσία έχει στρατηγικά συμφέροντα. Κάτι σαν Ουκρανία θυμίζει η περίπτωση. Πλείω ιδείν εν τω αμέσω μέλλοντι.

Πολύ μας μπερδεύετε παιδιά. Από τη μια η Βουλγαρία οραματίζεται να καταστεί ενεργειακό κόμβος, από την άλλη σχεδιάζει πυρηνική ενέργεια. Η China National Nuclear Corporation (CNNC) επιβεβαίωσε το επενδυτικό της ενδιαφέρον για το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Belene στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, από τη βουλγαρική πλευρά υπογραμμίστηκε ότι η τελική υλοποίηση του έργου θα διεξαχθεί μέσω διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή. Εκπρόσωποι της CNNC επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενο διαγωνισμό για την επιλογή επενδυτή για την κατασκευή του Π.Σ. Belene.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο επιφανής αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής την κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά του υπουργού Νίκου Παππά για τις επιλογές του αλλά και τις υπερεξουσίες που έδωσε σε συγκεκριμένους ανθρώπους «Δεν ήθελα να μείνω σε έναν Οργανισμό που θα είναι κέλυφος για να παρκάρουν κάποιοι φίλους και γνωστούς», δήλωσε προσθέτοντας με νόημα πως ο ΕΛΔΟ θα έχει πραγματικό μέλλον μόνον εάν αλλάξει η νοοτροπία της πολιτικής διοίκησης.

Είπε ο Δημοσθένης στην αγορά των αρχαίων Αθηνών: «Αφήσατε όλον αυτό τον καιρό να κυλήσει με συνεχείς αναβολές, μετάθεση των ελπίδων σας σε άλλους, αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες. Αυτά συνεχίζετε να κάνετε και σήμερα…».