Skip to main content

Οι προβληματικές τράπεζες καθρέφτης της Ιταλίας

Η υψηλή ανεργία, η κακή κατάσταση της οικονομίας και κυρίως των τραπεζών αντανακλούν την εικόνα της Ιταλίας σήμερα

Τα κτήρια στα οποία στεγάζονται οι ιταλικές τράπεζες είναι επιβλητικά και όμορφα από έξω. Από μέσα τα σημάδια της φθοράς από το χρόνο είναι εμφανή. Η εικόνα αυτή δεν χαρακτηρίζει όμως μόνο την εξωτερική εμφάνιση των τραπεζών αλλά και τη σημερινή τους πραγματικότητα. Από έξω φαίνονται ισχυρές ενώ από μέσα παραπαίουν. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει με τη σειρά της την εικόνα της Ιταλίας συνολικότερα.

Οι τράπεζες έχουν δεχθεί πλήγμα από τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μια κατάσταση η οποία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας. Κι ενώ κάποιες τράπεζες όπως η Unicredit καταφέρνει να βρίσκει φρέσκο χρήμα στην αγορά, άλλες όπως η παλαιότερη τράπεζα της χώρας Monte dei Paschi καταφέρνει να επιβιώνει μόνο χάρη στην κρατική στήριξη. Η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στις μεγάλες ιταλικές τράπεζες καταφέρνει να ξεχωρίσει μόνο η Intesa Sanpaolo. H τράπεζα ξεκίνησε νωρίς να απαλλάσσεται από τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» και να μειώνει τις δαπάνες της, με αποτέλεσμα να κερδίζει δισεκατομμύρια. Μάλιστα ο διευθυντής της, Κάρλο Μεσίνα στοχεύει να την φέρει στα επίπεδα πριν από την κρίση. Μια ονειρική κατάσταση για πολλές άλλες τράπεζες.

Το μέλλον ίσως και να μην είναι τόσο δυσοίωνο...

Στον αντίποδα βρίσκεται η Monte dei Paschi di Siena ή di Stato, όπως περιπαικτικά την αποκαλούν τα ιταλικά μίντια, δηλαδή την τράπεζα του κράτους. Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1472, είκοσι χρόνια πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική. Δεν υπάρχει πιο παλιά τράπεζα στον κόσμο. Για χρόνια ήταν το στολίδι της Σιένα αλλά και χορηγός  στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Τουλάχιστον έτσι ήταν τα πράγματα μέχρι το 2008 όταν ανέλαβε την τράπεζα Antonveneta και πήρε την κατηφόρα. Η τράπεζα με την μεγάλη παράδοση ήθελε να «παίξει» μαζί τους μεγάλους ωστόσο η οικονομική κρίση την έπληξε ανεπανόρθωτα. Όπως άλλωστε έπληξε και ολόκληρη τη χώρα. Η ανεργία στους νέους κάτω των 25 χρόνων φθάνει στο 40% ενώ πολλοί μεταναστεύουν.

Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν οικονομολόγοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι το μέλλον δεν είναι τόσο δυσοίωνο. Όπως για παράδειγμα ο οικονομολόγος Κάρλο Ντιγκράντι από την βρετανική τράπεζα HSBC. O Ιταλός ειδικός εκτιμά ότι η αγορά ακινήτων έχει αρχίσει και πάλι να κινείται ενώ οι επιχειρήσεις ζητούν μεγαλύτερα δάνεια. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των συγχωνεύσεων μεταξύ των κατακερματισμένων τραπεζών, γεγονός που σημαίνει αύξηση των εσόδων τους και μείωση της πίεσης που υφίστανται.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle