Skip to main content

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος

Μόλις δημοσιοποιηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, η Voria.gr και το νέο καινοτόμο φορολογικό σας εργαλείο tax.voria.gr θα το αναλύσουν διάταξη προς διάταξη, γραμμή προς γραμμή, φωτίζοντας πτυχές του που
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φαίνεται ότι είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια των πολλών τελευταίων ετών για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Το μεγαλύτερο βάρος του νομοπαρασκευαστικού έργου έχουν σηκώσει οι Δημήτρης Σταματόπουλος και Αντώνης Καραβοκύρης, αμφότεροι ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν πολυετή εμπειρία και γνωρίζουν καλά τόσο τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού όσο και τις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς.

Κι ακριβώς επειδή τα θετικά σημεία του νέου νομοσχεδίου (σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός) υπερτερούν των αρνητικών, στους κόλπους της ΝΔ επικρατεί αμηχανία. Αρκεί κανείς να δει τους χαμηλούς τόνους που κράτησαν κάποια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως όσοι γνωρίζουν τα φορολογικά θέματα και συμφωνούν με τη βασική φιλοσοφία του υπουργείου, και τις άναρθρες αντιπολιτευτικές κραυγές κάποιων άλλων, για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Μόλις δημοσιοποιηθεί το νέο νομοσχέδιο, η Voria.gr και το νέο καινοτόμο φορολογικό σας εργαλείο tax.voria.gr θα προχωρήσουν πέρα από την απλή δημοσιογραφική κάλυψη. Για 4-5 εβδομάδες, μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα το αναλύσουν διάταξη προς διάταξη, γραμμή προς γραμμή, φωτίζοντας πτυχές του που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον  των φορολογούμενων πολιτών, των επιχειρηματιών, των οικονομολόγων και των λογιστών. Αναδεικνύοντας τα θετικά σημεία, εντοπίζοντας παραλείψεις και αδυναμίες, προτείνοντας βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Το θεωρούμε χρέος μας, διότι η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει όχι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η ελληνική κοινωνία. Άλλωστε, τα μηνύματα που έρχονται από την Εσπερία επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες μόνο ως προς τον τρόπο όχι τον στόχο. Ο δρόμος της εξυγίανσης είναι μονόδρομος.