Skip to main content

Η πρώτη ομιλία του Ομπάμα στον ΟΗΕ

Ο Ομπάμα, θα υπογραμμίσει το νέο τόνο που έφερε στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Με την παρθενική ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο  αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει σήμερα το ντεμπούτο του, καλώντας τους ηγέτες των χωρών μελών, να επωμιστούν περισσότερες ευθύνες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Ο Ομπάμα θα υπογραμμίσει το νέο τόνο που έφερε στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, δίνοντας βάρος στη συνεργασία και τη συνεννόηση έναντι της μονομέρειας του προκατόχου του, του Τζορτζ Μπους. Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αργότερα αυτή την εβδομάδα θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Πίτσμπουργκ, θα απευθύνει έκκληση για περαιτέρω συνεργασία για την ανάκαμψη της εξασθενημένης παγκόσμιας οικονομίας και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αναμένεται ότι θα εκθέσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του, από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ως τις προσπάθειες για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και τις πυρηνικές αντιπαραθέσεις με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, θέματα στα οποία έχει πραγματοποιήσει ως τώρα μικρή πρόοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός ηγέτης αναμένεται ότι θα επιδιώξει να αυξήσει την υποστήριξη προς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, καθώς και την παροχή βοήθειας προς το Πακιστάν για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές.