Skip to main content

Οι πρώτες καυτές επενδυτικές πατάτες για τη νέα κυβέρνηση

Επενδύσεις όπως στον ΟΛΠ από την κινεζική Cosco ή της καναδικής Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής ετοιμάζονται για το μεγάλο βήμα.

Τα πρώτα σημάδια από-επένδυσης θα πρέπει να αντιμετωπίσει με το «καλημέρα» η νέα κυβέρνηση.

Όχι επειδή κάτι έχει προκύψει ή μεσολαβήσει από την ώρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά επειδή υπάρχουν μια σειρά από παλιότερες επιχειρηματικές αποφάσεις – πολύ πριν ανακοινωθεί καν η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών – που εξαρχής είχαν προγραμματισθεί για τους επόμενους μήνες.

Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δυστυχώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το εργοστάσιο της Πίτσος στην χώρα μας πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία του, προσεχώς. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η μητρική εταιρία BSH έχει πάρει τη σχετική απόφαση και θα τη δρομολογήσει άμεσα. Εφόσον η παραπάνω απόφαση δρομολογηθεί στην πράξη, τότε άλλη μια καυτή πατάτα, που θα πρέπει να διαχειριστεί η νέα  κυβέρνηση, έρχεται να προστεθεί σε όλες τις άλλες.

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις επενδύσεων που τώρα δείχνουν να ετοιμάζονται για το μεγάλο βήμα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις των επενδύσεων στον ΟΛΠ από την κινεζική Cosco ή της καναδικής Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής ή ακόμα – ακόμα και της μεγάλης επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Όμως όλες αυτές οι περιπτώσεις θέλουν ακόμα χρόνο για να ωριμάσουν, ενώ αντιθέτως η αναστολή λειτουργίας μιας επιχείρησης έχει πολύ πιο άμεσα και κατά συνέπεια πολύ πιο απτά αποτελέσματα, κατά κανόνα αρνητικά, για την οικονομία, την κοινωνία και την ψυχολογία της.