Skip to main content

Η πρόταση των θεσμών για τη μείωση του αφορολόγητου

Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών θα πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται σήμερα, σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Πρόταση-σοκ για μείωση μέχρι και 50% του αφορολόγητο ορίου που θα ισχύει όμως για όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους κατέθεσαν χθες οι θεσμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο.

Όπως μεταδίδει η Ημερησία, σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών θα πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται σήμερα, σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ και να αντικαταστσθεί από ένα ενιαίο αφορολόγητο όριο το οποίο όμως θα είναι χαμηλότερο και θα κινείται στα επίπεδα μεταξύ 5.000 - 8.000 ευρώ.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι ότι το ισχύον σύστημα της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 9.500 ευρώ δίνει κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων προκειμένου να μην χάνεται το αφορολόγητο. Επίσης θεωρούν άδικο ότι για κάποιον που έχει ένα υψηλό εισόδημα, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ αφορολόγητου ορίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα. Επισημαίνεται ότι σήμερα έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ που μειώνεται για τα εισοδήματα πανω απο 21.000 ευρω αυξάνεται το εισόδημα και καταργείται απο τα 42.000 ευρω και πάνω έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών αυτοί θα δούν το αφορολόγητο να μειώνεται και ετσι οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν επιβάρυνση ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες  κ.α θα έχουν όφελος αφού σήμερα πληρώνουν φόρο απο το πρώτο ευρώ.

Οι δανειστές είχαν ήδη θέσει εδώ και καιρό τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στην ελληνική πλευρά βγάζοντας κίτρινη κάρτα στην αύξηση των συντελεστών στα πολύ υψηλά κλιμάκια που εισηγούνταν η κυβέρνηση. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επιφυλάχθηκε να μελετήσει τη πρόταση και να τη διαπραγματευθεί τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους Θεσμούς.

Απο τη μεριά της, η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων

- Τη θέσπιση νέων φορολογικών κλιμάκων για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που ανεβάζουν το φορολογικό βάρος πάνω από τις 30.000 ευρώ.

- Τη θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων με επιβαρύνσεις από το πρώτο ευρώ για όσους εισπράττουν ενοίκια.

- Καθιέρωση αφορολόγητου ορίου έως 9.500 ευρώ για τους αγρότες.

- Αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης που θα επιφέρει επιβαρύνσεις πάνω από τις 30.000 ευρώ