Skip to main content

Η πρόταση Σημίτη για την ΠΓΔΜ και ο «αντικειμενικός» Νίμιτς

Τι θύμησε ο Ζάεφ στον Τσίπρα στο Νταβός, η αλλαγή τακτικής των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις και η «πρόοδος» στα ελληνοαλβανικά ζητήματα.

Η εφημερίδα "Εστία" μας θυμίζει ότι το όνομα που θυμήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, προέρχεται από τον Κ. Σημίτη. Έγραψε:

 «Ό,τι αποδέχεσαι στη διπλωματία δεσμεύει την χώρα σου και σε ακολουθεί. Έως τώρα γνωρίζαμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε δεσμεύσει τη χώρα με τις απαράδεκτες συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι για τα ελληνοτουρκικά, όλες υπογραφείσες μετά την τραγωδία των Ιμίων. Όμως, πρότεινε και στους Σκοπιανούς το όνομα "Μακεδονία Σκόπια / R.M. Skopje"».

Ο "αντικειμενικός" διαμεσολαβητής Μ. Νίμιτς αποκαλούσε "σφαγέα" τον Μ. Αλέξανδρο, γεγονός που είχε δημοσιευθεί στον Τύπο! Με αυτόν διαπραγματεύεται ακόμη και σήμερα η ελληνική ηγεσία! [Θα μου πεις, και οι μαρξιστές στην Ελλάδα το ίδιο λένε. Ότι ο Αλέξανδρος ήταν ιμπεριαλιστής και το μαύρο πρόβατο της ελληνικής ιστορίας].

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται πλέον σε υψηλότερο επίπεδο. «Θα αυξήσουμε το επίπεδο. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις. Θα συνεργασθούν οι ομάδες τους, Αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη δυναμική και ουσία στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

Αυτή η δικαιολογία είναι προσχηματική. Προφανώς, η αλλαγή είναι αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας για τον διαπραγματευτή Βάσκο Ναουμόφσκι, επιλογής του Προέδρου Ιβάνοφ, που ακολουθεί την αδιάλλακτη πολιτική Γκρούεφσκι, ο οποίος απέρριψε στην πρώτη συνάντηση, ως και την πρόταση του Νίμιτς για σύνθετη ονομασία.

Οι Τούρκοι εκτουρκίζουν μουσουλμάνους στα Βαλκάνια, εμείς αφελληνίζουμε τους Έλληνες [και εντός Ελλάδος]. Από την Ισλαμική Κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου και την Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet), στο τζαμί του Σινάν Πασά στην Πρισρένη, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, πραγματοποιήθηκε "Προσευχή Νίκης" για την στήριξη των Τούρκων στρατιωτών που συμμετέχουν στη στρατιωτική επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" στη βόρεια Συρία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το ίδιο συμβαίνει και στη Θράκη. Αλλά μόνον στη Θράκη; Υπό την αίρεση να πρόκειται για μαύρη προπαγάνδα, δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια επιστολή που φέρεται να έχει στείλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία εμφανίζεται να στηρίζει τις επιχειρήσεις στο Αφρίν.

Διατυπωμένη σε διπλωματική γλώσσα, αναφέρει, «προσευχόμαστε εσείς και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να επιτύχετε, και η επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" να φέρει ειρήνη στην περιοχή, όπως υπόσχεται και το όνομά της». Το Πατριαρχείο δεν έχει σχολιάσει, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας. Όμως, υπάρχει προηγούμενο της συνεισφοράς του Πατριαρχείου στον Αττίλα, το 1974. Στους Κούρδους θα κολλήσει;

Κατά τις συνομιλίες στην Κορυτσά Κοτζιά - Μπουσάτι σημειώθηκε, μας είπε το ανακοινωθέν, ουσιαστική πρόοδος στα διμερή ελληνοαλβανικά ζητήματα, χωρίς να αποκαλυφθεί ποια είναι αυτά τα ζητήματα και πού υπήρξε πρόοδος. Απλώς, ότι σημειώθηκε "ουσιαστική πρόοδος", ειδικότερα «προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων σε γνωστά ζητήματα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες».

Καταλάβατε ποια και πού είναι η πρόοδος; Αν καταλάβατε, πείτε το και σε μένα, επειδή εγώ εκείνο που καταλαβαίνω τόσα χρόνια, είναι ότι -πλην του Κυπριακού- είτε συζητάμε για να συζητάμε, είτε κάτι χάνουμε. Όποιος έχει να πει κάτι άλλο, τον παρακαλώ να με ενημερώσει.