Skip to main content

Η πρώην Κολομβιανή ΥΠΕΞ υποψήφια απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την υποψηφιότητά της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την υποψηφιότητα της Μαρία Άνχελα Χόλγκουιν Κουεγιάρ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, ως απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, αναφέρει δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ και της Επιτρόπου, Ελίαα Φερέιρα.

Όπως επισημαίνουν, ο διορισμός συμβάλλει στην παροχή κρίσιμης υποστήριξης στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή σε επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο, μια διαδικασία που δεν έχει προχωρήσει από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο, τονίζει η δήλωση.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Ελίζα Φερέιρα τπογεαμμίζουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων υπό τη διαδικασία διευκόλυνσης του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.

Τέλος, αναφέρουν ότι στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κοινά συμφέροντα και ευκαιρίες μπορούν να προωθήσουν τη συνεργασία και τις κοινές προσεγγίσεις, είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ