Skip to main content

Οι προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα και η «στήριξή» του στον Μεϊμαράκη

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, η «στήριξή» του στον Μεϊμαράκη και γιατί είναι απίθανοι τύποι οι «προοδευτικοί».

Διάβασε τις προγραμματικές προτάσεις του ο πρωθυπουργός. Άκουσα τα ίδια και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και μού δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι διάβαζε το ίδιο κείμενο, σε πολλές σελίδες.

Η αλήθεια είναι, ότι τα ίδια ακούω στις προγραμματικές δηλώσεις όλων των κυβερνήσεων. Θεωρητικές κατασκευές και επανάληψη προηγουμένων υποσχέσεων που έμειναν, φυσικά, απραγματοποίητες. Εκείνο που πιστεύω είναι ότι πράγματι θα υπάρξουν σήμερα τομείς, όπου θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση, προς την κατεύθυνση βέβαια του σοβιετικού κράτους.

Το ερώτημα είναι, γιατί αυτά που (ξανα)υπόσχεται σήμερα, δεν τα έκανε, ή έστω ένα μικρό μέρος, κατά το 8μηνο της διακυβέρνησής του; Με τι ασχολούνταν οι υπουργοί του; Εντάξει ο Κατρούγκαλος, είχε τους προσωπικούς διορισμούς του, η δε Χριστοδουλοπούλου υπολόγιζε πόσους λαθρομετανάστες από όσους προσκάλεσε θα φιλοξενήσει στο σπίτι τους. Οι άλλοι;

Ευτυχής ο Μεϊμαράκης, που πέτυχε την δημόσια υποστήριξη του Τσίπρα, στην διεκδίκηση της προεδρίας της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός τού ευχήθηκε να είναι αυτός με τον οποίο θα συζητά κατά την θητεία της σημερινής κυβέρνησης. Δεν αποκάλυψε, αν θα τον ψηφίσει και ο ίδιος, χωρίς να το αποκλείω, αφού στην προσπάθεια του Αβραμόπουλου να κόψει τον δρόμο της Ντόρας, μπορούν να ψηφίσουν για πρόεδρο Ν.Δ. ακόμη και μετανάστες.

Απίθανοι τύποι οι «προοδευτικοί». Απεχθάνονται τον Αδώνιδα ως ακροδεξιό, ενώ συγκυβερνούν με τον Καμμένο. Για την ιστορία, ο Άδωνις δεν είχε καμιά σχέση με ακροδεξιές οργανώσεις. Από την Πολιτική Άνοιξη ξεκίνησε, ενώ ο Καμμένος από τους σκληρούς «ρέηντζερς» μαζί με τον Χατζηνικολάου («που ήσουν νιότη πούλεγες, πως θα γινόμουν άλλος», έγραψε ο ποιητής)..

Δεν υπάρχει μωρέ ΦΠΑ στην Παιδεία… ΦΠΑ στην Εκπαίδευση υπάρχει. Παιδεία μπορεί να έχει και ένας ορεσίβιος που δεν πήγε στο σχολείο, επειδή έχει βαθιά μόρφωση της ζωής, ήθος και ψυχική καλλιέργεια. Αυτή είναι η Παιδεία. Η Εκπαίδευση είναι εργαλείο. Σημαντικό μεν, αλλά όχι καταλυτικό.

Άκου τώρα τι έκπληξη επιφύλαξε στους φοιτητές, καθηγητής του ΑΠΘ. Την ώρα του μαθήματος σηκώθηκε μια κυρία από τα έδρανα, που την νόμιζαν συμφοιτήτρια, και άρχει να… άδει, επειδή ήταν μεσοσοπράνο! Καλό το χάπενινγκ, αλλά νομίζω πως αν έφερνε την Πάολα, οι φοιτητές θα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα. Την άλλη φορά, τώρα που του έριξα την ιδέα.

Ένα από αυτά πού καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει είναι και η κινητικότητα για 567.000 δημόσιους υπαλλήλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί στο μέτρο, ως αντιπολίτευση, αλλά τώρα θα το εφαρμόσει, όχι όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις με εθελοντικό χαρακτήρα, αλλά υποχρεωτικό.

Θα μετακινούνται θέλουν δεν θέλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε όποια θέση αποφασίσει η υπηρεσία τους, σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Πρόκειται για μόνιμη πλέον κινητικότητα. Είμαι περίεργος να δω πως θα δικαιολογηθεί και αυτή η κωλοτούμπα.

Την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας ζήτησαν οι Έλληνες του Πόντου, κατά την 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας. Ο Φίλης, όπως είναι γνωστό, έχει ταχθεί με πολύ σκληρό τρόπο κατά της Ποντιακής Γενοκτονίας, ενισχύοντας τις θέσεις των Τούρκων.