Skip to main content

Η προεκλογική κυβέρνηση Τσίπρα μετά τον ανασχηματισμό

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης περιορίζεται στη διατήρηση ισορροπιών και στέλνει σαφές μήνυμα για πρόωρες εκλογές.

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης έδειξε με την υλοποίησή του ότι δεν είναι τίποτε άλλο από την διατήρηση ισορροπιών και στέλνει το μήνυμα ότι η προκήρυξη εκλογών είναι πλέον θέμα χρόνου, από την στιγμή που ο κ. πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θέλει να γίνει «Παπαδήμος». Αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος σχηματισμού κυβέρνησης, τότε θα συνεχιστεί και άλλο διάστημα η αβεβαιότητα, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία (και στην κοινωνική ζωή).

Είναι προφανές, ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθη στις δυσκολίες των καιρών. Η αντικατάσταση των αποστατών υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας, δεν σημαίνει και αλλαγή της φιλοσοφίας της. Δεν θα αναφερθώ στις ελάχιστες επιτυχίες παραγωγής έργου, επειδή την θεωρώ προσωρινή. Αλίμονο αν συνεχίσει με την ίδια μορφή. Και αλίμονο, που θα ξαναπάμε πάλι σε εκλογικές διαδικασίες (τρεις σε ένα χρόνο) χωρίς να κινείται η αγορά.

Το «Ποτάμι» αποκάλυψε εχθές αθέμιτες συναλλαγές κάποιων προς υπουργοποίηση. Το πλήρες κείμενο δημοσιεύθηκε στην Voria.gr, υπενθυμίζω απλώς ότι γίνεται λόγος για τον κ. Χαϊκάλη και την κα. Ξουλίδου, που φαίνεται πως δεν είχαν σκοπό να ψηφίσουν υπέρ της εξουσιοδότησης προς τον κ. πρωθυπουργό, για συμφωνία, και το «Ποτάμι» υποστηρίζει οι συνεργάτες του κ. πρωθυπουργού τους υποσχέθηκαν υπουργοποίηση, αλλά τήρησαν την υπόσχεση μόνον ως προς τον κ. Χαϊκάλη. Η ανακοίνωση κλείνει με σκωπτικό τρόπο: «Δεκάδες βουλευτές που ήταν μάρτυρες του περιστατικού συμπαραστέκονται σιωπηλά τούτες τις ώρες στην αδικηθείσα κυρία Ξουλίδου».

Το παραπάνω περιστατικό μπορεί να εγγράφεται στα παραπολιτικά, είναι όμως ενδεικτικό της αδυναμίας του κυβερνητικού σχήματος να αποδώσει έργο. Και βεβαίως θα έχει να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση των 38 αποστατών. Δεν είναι απλώς γραφικές οι συμπεριφορές των βορειοκορεατών «επαναστατών», όπως τις παρουσιάζει μερίδα του Τύπου, αλλά επικίνδυνες για την σταθερότητα του κράτους, το οποίο ήδη κλυδωνίζεται και επιχειρεί -ακόμη και με ημίμετρα- να μη κατακρημνιστεί.

Οι αποστάτες και οι ομοϊδεάτες τους, πολλοί εξ αυτών κρατικοδίαιτοι αργόμισθοι ή ανεπάγγελτοι, έκαναν καριέρες στον κομματικό σωλήνα στηριζόμενοι σε αραχνιασμένες ιδεοληψίες, γέμισαν τον λαό με σαπουνόφουσκες, παίζοντας χωρίς αντίπαλο αφού πρώτα φρόντισαν με εκβιαστικά διλήμματα περί δήθεν προοδευτικότητας, να θεωρηθούν σπουδαίοι.

Άνθρωποι του πολιτικού τίποτα καθορίζουν την μοίρα ενός υπερήφανου λαού, παραπλανώντας τον, αφού απομάκρυναν τους έμφοβους αστούς απειλώντας τους με δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς ως «μη προοδευτικοί», έχοντας παραλλήλως -επί αστικών κυβερνήσεων, από την μεταπολίτευση- το κράτος να τους υπερασπίζεται και να λειτουργούν ασύδοτα, παρακάμπτοντας ακόμη και τους νόμους ατιμώρητοι.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω τις άπειρες περιπτώσεις, όπου αθωώνονταν δράστες παρανόμων πράξεων, με τα δικαστήρια να δικάζουν εν μέσω φόβου, που προκαλεί η «συμπαράσταση» εντός και εκτός των αιθουσών δεκάδων ασχημονούντων -και παρανομούντων- ομοϊδεατών των κατηγορουμένων.

Η νέα κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν προκηρύξει ταχέως εκλογές, βρίσκεται σε ομηρία. Και είναι βέβαιο, πως το δίλημμα που θα υπάρξει στον κ. Τσίπρα, δεν είναι μόνον τι θα πράξει με την κα. Κωνσταντοπούλου, η οποία ενεργεί ως αντιπολίτευση, αλλά και η κατάρτιση των συνδυασμών των υποψηφίων βουλευτών, στις επερχόμενες εκλογές που θα γίνουν με «λίστα».

Είθισται, ο κατάλογος των υποψηφίων να απαρτίζεται από τους εκλεγέντες βουλευτές, με την σειρά εκλογής τους. Η Αριστερή Πλατφόρμα, δεν αποχωρεί από το κόμμα, υποστηρίζοντας με νηπιακό επιχείρημα ότι στηρίζει την κυβέρνηση, και απαιτεί να συμπεριληφθεί στις λίστες. Να συμβεί δηλαδή το εντελώς παρανοϊκό, να επανεκλεγούν οι αποστάτες βουλευτές, ενώ ουσιαστικώς έχουν ρίξει την κυβέρνηση. Να μου επιτραπεί να πω, ότι πρόκειται για «ψευτόμαγκες» και είναι επικίνδυνοι, επειδή θα εμφανισθούν ως αντιμημονιακοί, παραπλανώντας πάλι τον λαό.

Η εφημερίδα του κόμματος, «Αυγή», καταφέρεται εναντίον τους, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι «Κράτησαν τα χέρια τους καθαρά και άφησαν τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα από η φωτιά». Η ακροτελεύτια παράγραφος αναφέρει: «Αν οι 39 σ.σ. υπολογίζει και την απούσα) επεδίωκαν να συμπαρασύρουν στη δική τους γραμμή, το υπόλοιπο κόμμα, τότε, βάδιζαν προς το γκρεμό, καθώς αυτό θα έβαζε ταφόπλακα στην κυβέρνηση της Αριστεράς, κλείνοντας την αριστερή παρένθεση, την ώρα που θα φώναζαν «Στηρίζουμε τον πρωθυπουργό», εμμένοντας παράλληλα στις απόψεις τους».

Ο Μακεδών