Skip to main content

Οι πρεσβείες δεν αποκλείουν πλέον εκλογές στην Ελλάδα το 2017

Μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές πρεσβείες στη χώρα μας δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο νέας κάλπης, μέσα στο 2017, ίσως και στο α' εξάμηνο.

Αλλάζουν ξεκάθαρα πλέον οι ισορροπίες και μεταξύ των ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα, ως προς το αν η παρούσα κυβέρνηση θα μακροημερεύσει και ως προς το αν τελικώς ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα και να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ενδεικτικό παράδειγμα: Μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές πρεσβείες στη χώρα μας δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο νέας κάλπης, μέσα στο 2017 κι ενδεχομένως εντός του πρώτου εξαμήνου. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό; Έως πρότινος, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης ξένης αντιπροσωπείας ήταν από εκείνους που απέκλειαν κατηγορηματικά μια τέτοια εξέλιξη. Τώρα της δίνει 50% πιθανότητες.

Το γεγονός βεβαίως δεν δείχνει να φοβίζει τις ξένες πρεσβείες, οι οποίες μάλιστα προδικάζουν το αποτέλεσμα. Όπως ακριβώς δηλαδή συνέβαινε και το 2015, λίγο πριν ανέβει στην εξουσία ο νυν πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό που δείχνει να τους φοβίζει περισσότερο είναι το γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Συγκεκριμένα, μήπως ενισχυθούν περαιτέρω εκείνοι που δεν θέλουν την ενωμένη Ευρώπη, κάτι που δείχνει να παίρνει τις διαστάσεις κανονικού κύματος στην υπόλοιπη ΕΕ.

Αρκεί να αναφερθεί ότι βασικό θέμα συζήτησης στην Αθήνα, τις μέρες που πέρασαν ήταν η εκτίμηση του απερχόμενου αμερικανού πρέσβη από τις Βρυξέλλες ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, «βλέπει» διάλυση της Ευρωπαικής Ένωσης. Για κάποιους ευρωσκεπτικιστές, μέσα στην ελληνική κυβέρνηση, η πληροφορία ήταν «σαν βούτυρο στο ψωμί τους». Για ευνόητους λόγους, αφού δείχνει, κατά την άποψη τους, προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος.