Skip to main content

Η πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφθηκε τον δημοσιογράφο της WSJ που κρατείται στις ρωσικές φυλακές

«Αισθάνεται καλά και αντέχει. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση του Έβαν»

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, δήλωσε πως επισκέφθηκε για πρώτη φορά στη φυλακή τον Έβαν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφο της Wall Street Journal που κατηγορείται από τη Μόσχα για κατασκοπεία, και πως τον βρήκε σε καλή διάθεση.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που είχαμε προξενική πρόσβαση στον Έβαν Γκέρσκοβιτς μετά την άδικη κράτησή του πριν από δύο εβδομάδες. Αισθάνεται καλά και αντέχει. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση του Έβαν», ανέφερε η Τρέισι σε σύντομη δήλωση στα ρωσικά στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Η εφημερίδα του και η Ουάσινγκτον απέρριψαν την κατηγορία για κατασκοπεία, η οποία επισύρει ποινή φυλάκισης που μπορεί να φθάσει έως και τα 20 έτη.

Ο δημοσιογράφος της WSJ συνελήφθη στις 29 Μαρτίου στο Γεκατερίνμπουργκ από άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας. Θα παραμείνει υπό κράτηση έως τις 29 Μαΐου και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών εφόσον κριθεί ένοχος για κατασκοπεία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει παράνομη την κράτηση του Έβαν Γκερσκόβιτς, αναθέτοντας έτσι τον φάκελο της υπόθεσης στον ειδικό απεσταλμένο για περιπτώσεις ομηρίας, τον Ρότζερ Κάρστενς. 

Ο χαρακτηρισμός της κράτησης ως παράνομης δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να κινηθεί με περισσότερο συντονισμένο τρόπο για την απελευθέρωση του κρατούμενου Αμερικανού πολίτη.