Skip to main content

Η πορεία των κοινοτικών κονδυλίων στην ΠΚΜ

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Περιπτέρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην 74η ΔΕΘ ο Γενικός Γραμματέας της ΠΚΜ, Γιώργος Τσιότρας, έκανε λόγο για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην περιοχή.
Ανοικτές προσκλήσεις ύψους 2δισ. ευρώ τρέχουν μέσω του ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο είναι συνολικού προυπολογισμού 4,77δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας, μιλώντας στα εγκαίνια του περιπτέρου της περιφέρειας στην 74η ΔΕΘ, τα οποία τελέστηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Συγκεκριμένα,ο κ. Τσιότρας  τόνισε οτι η  διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μεσυνέπεια και ευθύνη απέναντι στους πολίτες και στο καθήκον τηςεκπλήρωσε τη δέσμευσή της ότι θα απορροφήσει μέχρι και το τελευταίοευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια που διατέθηκαν για την περιοχή μας απότο Γ’ ΚΠΣ.

Τόνισε οτι το ΠΕΠ ΚεντρικήςΜακεδονίας, παρότι τον Απρίλιο του 2004 το είχε παραλάβει με ποσοστόαπορροφητικότητας μόλις στο 15%, τελικά κατάφερε να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, κλείνοντας πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το  το Γ’ ΚΠΣ, απορροφώντας τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώκαι παραδίδοντας 1.526 έργα και φτάνοντας την απορρόφηση στο 115%. "Τα έργααυτά είναι πλέον ορατά από όλους τους πολίτες, ενώ έχουμε λάβει κατ’επανάληψη τα εύσημα από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες", σημείωσε.

Η 4η Προγραμματική Περίοδος συνιστά την πλέον κρίσιμη περίοδογια την Κεντρική Μακεδονία.  Η διοίκηση της Περιφέρειας φρόντισε, ώστε να αξιοποιηθούναυτά τα σημαντικά κονδύλια με τον καλύτερο τρόπο, να γίνουν έργο γιατον πολίτη και τον τόπο, να μείνει μια παρακαταθήκη για το μέλλον όλωνόσοι κατοικούν στην περιοχή μας.

Σήμερα η Περιφέρεια έχει εντάξει σημαντικά έργα αυτοκινητοδρόμων, αλλά και περιφερειακώνκαι τοπικών οδών ύψους 262 εκατομμυρίων ευρώ. Ενεργοποιήθηκαν  άμεσα  προσκλήσεις ύψους 127 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε με τα έργα αυτά  να κλείσουνόλες οι χωματερές, να δημιουργηθούν ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ και σταθμοί μεταφόρτωσηςαπορριμμάτων, με βάση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης ΣτερεώνΑποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Ενισχύθηκε  η Πυροσβεστικήγια να μπορεί να ανταποκριθεί με το βέλτιστο τρόπο στο έργο της με 3εκ. ευρώ.

"Η Περιφέρεια ΚεντρικήςΜακεδονίας και η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ στην περιοχή μαςφροντίσαμε ώστε η Κεντρική Μακεδονία να εισέλθει στη νέα εποχή με τουςκαλύτερους οιωνούς. Σήμερα, έχουμε όλοι την ευθύνη να προωθήσουμε τιςαναγκαίες δράσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε στους πολίτες μιαπεριοχή αναπτυγμένη, χωρίς τις αναπτυξιακές στρεβλότητες τουπαρελθόντος, χωρίς τις ανισότητες, χωρίς τα ελλείμματα και τα κενά πουυπήρξαν", τόνισε καταλήγοντας.