Skip to main content

«Στρίβειν δια της προανακριτικής» για την υπόθεση της Novartis

H προανακριτική επιτροπή θα συνεδριάσει μια - δυο φορές, θα αποφανθεί ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, για να την αναπέμψει στη δικαιοσύνη.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης να συστήσει τελικώς προανακριτική για το σκάνδαλο της Novartis; Σύμφωνα με όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν το τι τελικώς σχεδιάζεται στο άβατο του Μεγάρου Μαξίμου τίποτα άλλο πέρα από μια προσπάθεια να ρίξει κάπως τους τόνους, επιστρέφοντας την υπόθεση στη δικαιοσύνη, η οποία «είναι και η μόνη αρμόδια». Έτσι, θα περιορισθεί και το όποιο πολιτικό κόστος, στην περίπτωση που η ιστορία «στραβώσει εντελώς».

Πώς θα γίνει αυτό; Απλά, μετά τη σύσταση της θα συνεδριάσει η προανακριτική επιτροπή μια - δυο φορές, θα αποφανθεί ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και θα την αναπέμψει στη δικαιοσύνη, η οποία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας όλα τα περαιτέρω. Και κάπως έτσι, η ιστορία θα πάρει τον όποιο δρόμο της.

Από την άλλη, βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα μπαίνει σε μια κατάσταση ομηρίας διαρκείας. Κι αυτό γιατί πάντα «κάτι» θα αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των φερόμενων ως εμπλεκομένων, με τις ανάλογες συνέπειες, για τους ίδιους και τα κόμματά τους.

Στο Μαξίμου πάντως εκτιμούν πως και μόνο το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάσθηκε να διαγράψει τον «καραμανλικό» Ευάγγ. Αντώναρο συνιστά μια επιτυχία τους. Άλλωστε, το σχέδιο είναι να οδηγηθεί σε διάσπαση η ΝΔ, πριν τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Κατά συνέπεια, ανάλογες κινήσεις – αντιδράσεις «ρίχνουν νερό στο μύλο τους», όπως εκτιμούν.