Skip to main content

Η πολιτική αβεβαιότητα θα πλήξει τις βρετανικές αγορές

Οι αγορές της Βρετανίας είναι πιθανόν να πληγούν από την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά το Λονδίνο δεν θα πρέπει να υπολογίζει στη βοήθεια της ΕΕ, εάν αντιμετωπίσει χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε σήμερα ο
Οι αγορές της Βρετανίας είναι πιθανόν να πληγούν από την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά το Λονδίνο δεν θα πρέπει να υπολογίζει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν αντιμετωπίσει χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Πιερ Ζουγέ, επικεφαλής της Αρχής Χρηματιστηριακών Αγορών.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2007-2008) δήλωσε ότι έπειτα από την άρνηση της Βρετανίας να υπογράψει τη συμφωνία για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χωρισθεί σε τρεις ομάδες.

«Τώρα δεν υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων, αλλά τριών. Έχουμε την Ευρώπη του ευρώ, έχουμε την Ευρώπη των χωρών που αντιλαμβάνονται το ευρώ ... και έχουμε και τη Βρετανία», είπε.

«Είναι βέβαιο ότι οι Βρετανοί θα γίνουν στόχος εξαιτίας των πολιτικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Εάν δεν θέλετε να επιδείξετε αλληλεγγύη προς τη ζώνη του ευρώ, τότε ας δούμε τι θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία δεν κατέληξε στην ανάδειξη κυβερνητικής πλειοψηφίας και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα προσπαθούν να ωθήσουν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Παρά το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, το Λονδίνο αρνήθηκε να προσυπογράψει τη συμφωνία των Βρυξελλών για τη θέσπιση μηχανισμού υποστήριξης του ευρώ. Η στάση της Βρετανίας εξόργισε ορισμένους Γάλλους πολιτικούς, οι οποίοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι τόσο η Πολωνία όσο και η Σουηδία, που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του ταμείου σταθεροποίησης για χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ύψους 60 δισ. ευρώ.