Skip to main content

Η πλειονότητα των Γάλλων ψηφοφόρων δεν εμπιστεύεται τη Λεπέν

Tο 58% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης του Kantar Sofres-Onepoint υποστήριξε ότι το ακροδεξιό κόμμα αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία

Ολοένα και περισσότεροι Γάλλοι ψηφοφόροι κρίνουν πως το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία, όμως το 30% επιδοκιμάζει τις ιδέες της, κατέδειξε σήμερα δημοσκόπηση του Kantar Sofres-Onepoint.

Συγκεκριμένα, το 58% των ερωτηθέντων στην έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde και του ραδιοφωνικού δικτύου franceinfo υποστήριξε ότι το ακροδεξιό κόμμα αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Αφού είχε συρρικνωθεί για ένα διάστημα 10 ετών ο αριθμός αυτός καταγράφει αύξηση από το 2013, όταν ανερχόταν στο 47%.

Μόλις το 19% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε η Λεπέν να επικρατήσει στο β΄ γύρο της 7ης Μαΐου. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου εμφανίζεται να επικρατεί έναντι των αντιπάλων της στον α΄ γύρο την 23η Απριλίου, ωστόσο η Λεπέν χάνει από τον αντίπαλό της στον τελικό γύρο του Μαΐου.

Το 30% δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα με τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου, ένα ποσοστό που ελάχιστα έχει αλλάξει από το 2011, όταν η Λεπέν ανέλαβε τα ηνία του κόμματός της.

Την ίδια ώρα, το 22% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την ευρωζώνη, ένα ποσοστό μειωμένο από το 34% το 2011, όταν οι δημοσκόποι άρχισαν να θέτουν αυτό το ερώτημα.

Επίσης, το 21% δηλώνει θετικά διακείμενο στο να δοθεί προτεραιότητα στον τομέα της απασχόλησης στου Γάλλους πολίτες έναντι των υπηκόων ξένων χωρών που διαμένουν παράνομα στη Γαλλία, ένα ποσοστό που λίγο έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια.