Skip to main content

Οι πλάτες της Γερμανίας στα Σκόπια για τη «μακεδονική ταυτότητα»

Τα διδάγματα της Πνύκας, ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο, οι εξαγγελίες Τσίπρα για την επιχειρηματικότητα και οι Ρώσοι τουρίστες.

Στην αρχαία εποχή, οι πολιτικοί, οι ρήτορες, οι φιλόσοφοι και όσοι άλλοι μιλούσαν στην Πνύκα, ή σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο βήμα, δεν φοβόταν τον αντίλογο. Κανείς δεν θα έλεγε σε δημοσιογράφο ότι θα τον "θάψει δυο μέτρα κάτω από τη γη". Γι’ αυτό σκίζονται όσοι έρχονται εδώ, να μιλήσουν στην Πνύκα. Γιατί αναδεικνύει το χάσμα της δημοκρατίας από τα αυταρχικά καθεστώτα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έγραψε: «Ήμουν με τον Μακρόν από την πρώτη στιγμή επειδή εκπροσωπεί κάτι διαφορετικό και μαχητικό. Δεν αντέγραψε παλιά μοντέλα και άνοιξε δρόμους». Γιατί το σημειώνω: Για να το θυμίσω στον Θεοδωράκη, σε λίγο καιρό.

Μαγκάκι ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, και με γερμανικές πλάτες ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να απεμπολήσει την "μακεδονική της ταυτότητα". Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε Σλάβο ανταποκριτή που έσταζε φαρμάκι για την Ελλάδα, εκτόξευσε και έμμεσες απειλές προς την Ελλάδα εάν συνεχίσει να μπλοκάρει την είσοδο της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς λέγοντας ότι «είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική, να εμποδίζει κανείς μια χώρα».

Το γερμανικό περιοδικό, με το ρεπορτάζ του Σλάβου δημοσιογράφου, επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα, επειδή η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων προσπαθεί να εκδημοκρατίσει τη χώρα, αλλά αυτή η προσπάθεια τορπιλίζεται διαρκώς από την Ελλάδα. Και ότι οι αντιρρήσεις της Αθήνας για την ονομασία των Σκοπίων ήταν αυτές που συνέβαλαν στην λαϊκιστική - αυταρχική παρέκκλιση της!

Δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ραμούς Χαραντινάι, τον ηγέτη του συνασπισμού του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, τερματίζοντας έτσι το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί έπειτα από τις εκλογές της 11ης Ιουνίου.

Ο συνασπισμός του Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος υπήρξε διοικητής του UCK, αποτελείται από κόμματα που δημιούργησαν πρώην αντάρτες που πολέμησαν τις σερβικές δυνάμεις. Επανέρχεται, είπαν, και πάλι η ηρεμία στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά την χάνει η Σερβία.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά ο Τσίπρας μιλά ειλικρινά για την επιχειρηματικότητα. Δεν έχει άλλωστε άλλες επιλογές, αν θέλει να υπάρχει στο πολιτικό προσκήνιο. Όμως, τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε; Πρώτα παίρνουν την άδεια και μετά μιλάνε. Σε μικρή απόσταση από εκεί που μιλούσε στους επιχειρηματίες είναι το "Ελληνικό". Μάρτυρας της απόστασης λόγων και έργων.

Τριαντάφυλλε, δεν πρόβαλαν τα ιμπεριαλιστικά Μέσα την μεγάλη αύξηση κατά 40% που έδωσε ο Μαδούρο στον κατώτατο μισθό. Τώρα πλέον, μετά το γεγονός ότι το νόμισμα της Βενεζουέλας έχασε το 95% της αξίας του, ο μισθός του Βενεζουελάνου ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσόν των 7 [επτά] δολαρίων τον μήνα, από 5 [πέντε] που ήταν. Μπορεί πλέον να κάνει άνετα διακοπές στις Μπαχάμες.

Με ικανοποίηση κυβερνητικά Μέσα αναφέρουν ότι καταγράφεται αύξηση κατά 16,5% στον αριθμό των Ρώσων τουριστών που ήρθε μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Καλό ποσοστό, δεν μπορεί να πεις. Μόνο που η αύξηση των Ρώσων στην Ιταλία ήταν 32,6%, στην Γαλλία 27,2%, στην Τσεχία 31,7%, στην Αυστρία 32,2% και ανάλογα ήταν τα ποσοστά στις άλλες χώρες. Να θυμίσω, ότι οι αρμόδιοι περίμεναν πολλά από τα εκατομμύρια Ρώσων που πήγαιναν στην Τουρκία. Και είναι μόνον 303.000, εμ την αύξηση.