Skip to main content

Οι πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ- Τι παίζει με Τζιτζικώστα

Η ονοματολογία καλά κρατεί αλλά το πολύ τρεις θα φτάσουν ως το τέλος, λένε γαλάζια στελέχη. ΚΕΦΕ και συνάντηση Μεϊμαράκη–Καραμανλή θα κρίνουν τα πάντα

Αναβρασμός επικρατεί στη ΝΔ εν όψει του ανοίγματος της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος. Οι φήμες για τους υποψήφιους είναι πολλές, όμως επισήμως δεν υπάρχει εκδήλωση κάποιας άλλης υποψηφιότητας, πέραν του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του κ. Πέτρου Τατούλη και του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη (εφόσον δεν είναι υποψήφιος ο κ. Μεϊμαράκης).

Εν αναμονή της συνάντησης των κ.κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κώστα Καραμανλή, όλοι όσοι σχεδιάζουν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Οι ζυμώσεις πάντως στα γαλάζια στελέχη σε όλη τη χώρα είναι συνεχείς, με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος να συνεδριάζει προκειμένου να θέσει τους όρους της διαδικασίας των εσωκομματικών εκλογών ή των εκλογών από τη βάση, όπως χαρακτηρίζεται. Το χρονικό διάστημα που θα οριστεί για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων δεν αναμένεται να πάει πέρα από την 6η Οκτωβρίου 2015 (δέκα μέρες το πιθανότερο περιθώριο για υποβολή υποψηφιοτήτων συν δυο ή τρεις μέρες για την υποβολή ενστάσεων), σύμφωνα με πληροφορίες. Η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ υπό την προεδρία του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, άρχισε στις 15.30'.

Η κρίσιμη συνάντηση Μεϊμαράκη – Καραμανλή θα γίνει το απόγευμα, μετά την επιστροφή του πρώτου από τις Βρυξέλλες αναμένεται να καθορίσει πολλά. Κυρίως θα δώσει απάντηση αν υποψήφιος θα είναι και ο κ. Μεϊμαράκης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, που διαρρέουν από διάφορα στρατόπεδα της ΝΔ, ο κ. Νίκος Δένδιας δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με τον κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Μάκης Βορίδης είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα, εφόσον οι ζυμώσεις στο στρατόπεδο της λεγόμενης «δεξιάς πτέρυγας» και στο στρατόπεδο Σαμαρά (φαίνεται ότι ταυτίζονται...) καταλήξουν στο πρόσωπό του, η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη τηρεί σιγήν ιχθύος, ενώ η «Νέα Ελλάδα» του κ. Γιώργου Πατούλη φαίνεται να πηγαίνει πίσω. Επίσης, ο κ. Βασίλης Κικίλιας συζητείται, αλλά χωρίς να υπάρχει κάτι πιο απτό, ενώ διέρρευσε ότι ο κ. Αντώνης Κατσανιώτης (περιβάλλοντος Αντώνη Σαμαρά) μαζεύει υπογραφές, χωρίς όμως κι αυτό να είναι επιβεβαιωμένο.

Στάση αναμονής τηρούν οι σαραντάρηδες της λεγόμενης ομάδας «Πούλιτζερ», που είχαν βγάλει μπροστά τον κ. Γιώργο Παπανικολάου (πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχος Γλυφάδας), με ορισμένους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν συντεταγμένα κάποιον νέο και φρέσκο υποψήφιο. Αρχικά το μυαλό πολλών πήγε στον κ. Κώστα Καραμανλή, τον γιο του Αχιλλέα, όμως πλέον οι φήμες που ακούγονται έχουν να κάνουν με υποστήριξη της συγκεκριμένης ομάδας σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ίδιος πάντως σήμερα απέφυγε να διευκρινίσει εάν σκέφτεται ή όχι να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ. Ο κ. Τζιτζικώστας όταν ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους για τις προθέσεις του προτίμησε να μη δώσει απάντηση. «Δε θέλω να κάνω δήλωση για οτιδήποτε άλλο πέραν της δράσης που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς είναι τόσο σπουδαία που δε θέλω τίποτα άλλο να την επισκιάσει. Εδώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ασχολούμαστε με τη δουλειά μας. Το σημαντικό είναι η δράση που διοργανώνουμε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλα τα άλλα έχουμε καιρό να τα δούμε», απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Μπακογιάννης, Κωστής Χατζηδάκης και μια σειρά άλλα ονόματα που ακούγονται αποτελούν προς το παρόν φημολογία και τίποτα περισσότερο. Όπως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο (το άφησε ο ίδιος με χτεσινή δήλωσή του) να είναι στους διεκδικητές και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

«Γαλάζια» στελέχη τόνιζαν ότι οι υποψηφιότητες τελικά δε θα είναι περισσότερες των τριών και πως «πολλοί μπορούν να έχουν φιλοδοξίες και προθέσεις, αλλά τελικά δε θα γίνει παρέλαση. Οι ισχυρές υποψηφιότητες θα ξεκαθαρίσουν άμεσα και ήδη υπάρχουν κάποιοι που έχουν συγκεντρώσει πολύ μεγάλο αριθμό υπογραφών...».