Skip to main content

Το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα στον τύμβο της Αμφίπολης!

Η Κατερίνα Περιστέρη παρουσιάζει την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Δείτε την εκδήλωση σε απευθείας μετάδοση.

Το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα, αδελφικού φίλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εντοπίστηκε στην Αμφίπολη, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον πολυσυζητημένο, την τελευταία διετία, λόφο Καστά της Αμφίπολης, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την κ. Περιστέρη στον τύμβο βρέθηκε μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα, με επιγραφή «παρέλαβον», ότι δηλαδή κατασκευάστηκε κατά παραγγελία, το πιθανότερο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάτι που, όπως είπε, χρονολογεί αδιαμφισβήττα το μνημείο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

Μάλιστα, ο αρχιτέκτων Μιχάλης Λεφαντζής, επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής, άφησε να εννοηθεί ότι ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα, καθώς, όπως εξήγησε, η παρουσία του Λέοντα δείνχει ότι το μνημείο είναι χαρακτηριστικό αφιέρωμα σε κάποιον χιλίαρχο, ο οποίος αντιστοιχούσε στον σημερινό πρωθυπουργό, και εκείνη την εποχή ο Ηφαιστίωνας ήταν τέτοιος. Αν αυτό συνδυαστεί με την εύρεση του μονογράμματος του Ηφαιστίωνα, τότε οδηγούμεστε στο συμπέρασμα ότι ο αδελφικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ο πλέον πιθανός ένοικος της Αμφίπολης.

Κατά τον κ. Λεφαντζή, ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος που έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου, στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής, τον Δεινοκράτη

Επίσης, η κυρία Περιστέρη δήλωσε την πεποίθησή της ο περίφημος Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν ακριβώς πάνω από το μνημείο.

Η αίθουσα της εκδήλωσης είναι κατάμεστη, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη παραμένει μεγάλο.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητή Περικλή Μήτκα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας θα παρουσιάσει τα «Αποτελέσματα γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών στον Καστά».

Ο κ. Τσόκας ήταν ένας από τους εισηγητές στο αρχαιολογικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάρτιο, όπου και μίλησε για τα «προβλήματα γεωφυσικής εξερεύνησης των τύμβων, καθώς το βάθος των επιχώσεων και η κατασκευή του περιβόλου που δημιουργεί γεωφυσικές ανωμαλίες που καθιστούν απαγορευτική τη δυνατότητα των απεικονίσεων».

Αντίθετα, η κ. Περιστέρη δεν συμμετείχε στο συνέδριο, ούτε όμως και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην Αθήνα, όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τελικά οι μελέτες για την εξασφάλιση των πρανών, την αποστράγγιση των υδάτων, τη συντήρηση επιχρισμάτων, αλλά και των τριών δαπέδων του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά.

Την παρουσίαση με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.