Skip to main content

Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία: Ένα μικρό μουσείο έβδομης τέχνης για μαθητές

«Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία» είναι μια μοναδική κινητή έκθεση προ-κινηματογραφικών οπτικών παιχνιδιών και άλλων τεκμηρίων της έβδομης τέχνης

Μια νέα ξεχωριστή δράση εγκαινιάζει η Cinemathesis για μαθητές και μαθήτριες κάθε γωνιάς της Ελλάδας με τίτλο «Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία». Μια περιοδική έκθεση με διαδραστικές προβολές και βιωματικά εργαστήρια, η οποία θα ταξιδεύει από τόπο σε τόπο βοηθώντας τα παιδιά, ειδικά όσα ζουν σε ακριτικές περιοχές, να εξοικειωθούν με τον σύγχρονο πολιτισμό. Ένα κινητό μουσείο έβδομης τέχνης μέσα στο ίδιο το σχολείο, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν -με άξονα τις Καλές Τέχνες- τα δικά αυτοσχέδια κινηματογραφικά εκθέματα, να αποκτούν εμπειρική γνώση και να διαμορφώνουν την αισθητική τους αντίληψη.

Ένα όνειρο χρόνων, που ξεκίνησε από την αναζήτηση παιχνιδιών και άλλων αντικειμένων σε κινηματογραφικά μουσεία σε όλο τον κόσμο, συλλέκτες, παλαιοπωλεία, αλλά και προσωπικές συλλογές φίλων του κινηματογράφου, παίρνει σάρκα και όστα στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-24. «Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία» είναι μια μοναδική κινητή έκθεση προ-κινηματογραφικών οπτικών παιχνιδιών και άλλων τεκμηρίων της έβδομης τέχνης, συνοδευόμενο από βιωματικές οπτικοακουστικές δράσεις και κινηματογραφικές προβολές αρχειακού υλικού.

Στην κινητή έκθεση τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από ζωοτρόπια, πραξινοσκόπια, θαυματρόπια, flipbooks, view masters, μέχρι φιλμάκια, μαγικό φανό, μικρή μουβιόλα, παλιές φωτογραφικές μηχανές, κινηματογραφικές μηχανές λήψης και προβολής, που καλύπτουν όλες τις περιόδους της τεχνολογικής εξέλιξης. Στο τέλος της δράσης και μετά από ποικίλες δραστηριότητες, επιτραπέζια παιχνίδια, εργαστήρια κολάζ και κατασκευών, τα ίδια τα παιδιά, αντλώντας  έμπνευση από εμβληματικές σκηνές της ιστορίας της έβδομης τέχνης, θα δημιουργήσουν και μια ταινία μικρού μήκους στο animation box της έκθεσης.

Στόχος και θεμελιώδης κοινωνική καινοτομία του προγράμματος «Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία», είναι η τόνωση δεξιοτήτων μέσα από πλούσιες δραστηριότητες, ο εμπλουτισμός και η εμβάθυνση γνώσεων, η ενεργός συμμετοχή παιδιών και μόνιμων κατοίκων με ελεύθερη πρόσβαση στην έκθεση και τις προβολές, αλλά και η έμπνευση για να δημιουργήσουν τα παιδιά  το δικό τους αυτοσχέδιο μουσείο, να επιμεληθούν μια έκθεση επιλογής τους και ίσως μελλοντικά να καλύψουν ανάγκες του νησιού μέσα από τις δικές τους ιδέες καταγραφής και αποτύπωσης.  Στο τέλος κάθε εργαστηρίου, όλα τα παιδιά θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής, ψηφιακό έντυπο της έκθεσης, εκπαιδευτικό υλικό με δραστηριότητες και προτάσεις για μελλοντικές δράσεις.

Το πρόγραμμα «Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία» έχει σχεδιαστεί προς άμεση υλοποίηση σε υψηλού συμβολισμού σχολεία, σε βορρά, νότο, ανατολή και δύση και κυρίως σε νησιά άγονης γραμμής με λίγους μόνιμους κατοίκους και παιδιά που φοιτούν σε μονοθέσια/ολιγοθέσια σχολεία. Με τις ειδικά σχεδιασμένες «μουσειοβαλίτσες» της «Περιπέτειας του Σινεμά», θα προσεγγιστούν δια ζώσης μικρά σχολεία σε Αμμουλιανή Χαλκιδικής, Ψέριμο, Αγαθονήσι, Ανάφη, Κάσο, Χάλκη, Νίσυρο, Οινούσσες, Αγκίστρι και αλλού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο στο Αγαθονήσι φοιτούν μόνο δύο μαθητές πρώτης και τρίτης δημοτικού αντίστοιχα. Στην Ψέριμο ζουν μόνο δύο μικρά παιδιά και το Νηπιαγωγείο άνοιξε ξανά φέτος, μετά από 14 χρόνια, ειδικά για αυτά.

Η δράση «Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία» εγκαινιάστηκε το 2023 υπό την Αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και επεκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-24 στη νησιωτική Ελλάδα με Δωρεά του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου.

Αποτελεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας.

Δείτε το teaser εδώ

Λίγα λόγια για τη Cinemathesis

Η Cinemathesis είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πολιτιστικού χαρακτήρα, με έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες στον χώρο του κινηματογράφου, των τεχνών και της εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά της προγράμματα έχουν πλούσιο κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς έχει εκπονήσει στοχευμένες και καινοτόμες δράσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα για παιδιά και νέους μέσα από μια ολιστική προσέγγιση των Καλών Τεχνών, το παιχνίδι και ποικίλες οπτικοακουστικές και κινηματογραφικές τεχνικές με αποκλειστικό ωφελούμενο παιδιά και ευάλωτες ομάδες, σε περισσότερα από 40 νησιά της άγονης γραμμής.

Όραμα της Cinemathesis να φτάνει με τα προγράμματά της σε αποκεντρωμένα μέρη, νησιά άγονης γραμμής, απομακρυσμένα χωριά, ολιγοθέσια σχολεία, χώρους όπου ζουν παιδιά ευπαθών ομάδων, ιδρύματα ανηλίκων, νοσοκομεία, ξενώνες ασυνόδευτων προσφύγων, καθώς και χώρους που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες ανθρώπων τρίτης ηλικίας με τις οποίες αλληλοεπιδρούν συμμετοχικά με νεότερες ηλικίες, σε μια προσπάθεια για συμπερίληψη, πρόσβαση στον πολιτισμό και ισότιμα δικαιώματα.

Στο πλαίσιο των δράσεών της η Cinemathesis, έχει προχωρήσει στην έκδοση του μοναδικού εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά με τίτλο «Παίζουμε Κινηματογράφο;», καθώς και στην κατασκευή του ομώνυμου επιδαπέδιου παιχνιδιού. Περισσότερες πληροφορίες εδώ