Skip to main content

Η παιδική συμπεριφορά του Τσίπρα και η παρακαταθήκη του Ομπάμα

Ο χρόνος που δεν αφήνει σημάδια πάνω στον Τσίπρα, τα μηνύματα του Ομπάμα στην Ελλάδα και η παρακαταθήκη του για τις αξίες της Δημοκρατίας.

Υψηλή ανάλυση από τον Βερύκιο: «Ο Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα επειδή του έρχονται στο μυαλό τα παιδικά του χρόνια, με την ιστορία της Ελλάδας». Άνευ σχολίων.

Τυχερός ο Τσίπρας, βιολογικά. Ο χρόνος περνά, αλλά δεν αφήνει σημάδια επάνω του. Εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια παιδική συμπεριφορά, ακόμη και στις πιο σοβαρές στιγμές. Με χασμουρητό, ενώ ακούει τον Ομπάμα, με προφορά… οξφορδιανή στο "ρ" [τι σού κάνει η μόρφωση…], με τσάκισμα των αρθρώσεων των δακτύλων [κρα, κρα, κρα], με βλέμμα να γυρίζει από εδώ κι από εκεί κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, και γενικά όλα όσα κάνει ένα ζωηρό χαριτωμένο παιδάκι. Τι καλά θα ήταν να παραμέναμε έτσι όλοι παιδιά!

Είπαν πολλοί ότι ο Τσίπρας μιλούσε ελληνικά, "σαν εστιάτορας στην Αστόρια της Νέας Υόρκης". Μακάρι να ήταν έτσι. Επειδή οι Έλληνες της Αστόρια είναι αξιόπιστοι και αγαπάνε την Ελλάδα.

Όσο για το μπλαζέ ύφος του πρωθυπουργού, εξηγείται από την αντιπάθεια που έχει στους "φονιάδες των λαών" και από την ενοχή του ότι αποτελεί συνειδητά αναπόσπαστο μέλος της παρέας του.

Στα κίνητρα, στα οποία αναφέρθηκε εχθές ο "Μακεδών", που έφεραν τον Ομπάμα στην Ελλάδα, παραθέτω, δυο-τρία σημεία της δήλωσής του. Κατ’ αρχάς, ήταν οι ευχαριστίες του Αμερικανού Προέδρου για την σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην "Συμμαχία μας". Αυτό από μόνο του δείχνει την προτεραιότητα της αμερικανικής πλευράς. Μας θυμίζει σε ποια συμμαχία ήμαστε, μη και κοιτάξουμε αλλού.

Από την άλλη μεριά η παραμονή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο για την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας φαίνεται ότι θα γίνει μόνιμη, ώστε να λειτουργήσει ανασταλτικά στην κίνηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Ομπάμα, ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα «τη σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας». Το πήραμε το μήνυμα.

Άλλο ένα δείγμα του "ηθικού πλεονεκτήματος" της Αριστεράς δίνει ο πολλά βαρύς Πολάκης, με τον αγοραίο τρόπο έκφρασης που συνηθίζει: «Λαμόγια, κομπλεξικοί, δηθενάδες του μικροαστικού ψευτοευπρεπεισμού, πολιτικά φερέφωνα της διαπλοκής, πληρωμένα μικρόφωνα και κονδυλοφόροι: Καταπιείτε τη γλώσσα σας, πνιγείτε στη Χολή σας, κρεμαστείτε απ τις γραβάτες σας...... Τη σημασία αυτού που έγινε σήμερα για το Χρέος δεν την κρύβετε ότι αηδία και να πείτε».

Τι έγινε για το χρέος, δεν μάς το είπε. Προφανώς εννοεί πως εδώ και χρόνια ο Ομπάμα λέει για ελάφρυνση του χρέους, από την Ευρώπη μόνο, όχι από το δικό του ΔΝΤ, αλλά οι Γερμανοί πέρα βρέχει. Λέει όμως και ότι, συγχρόνως πρέπει να γίνουν και οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η Τρόικα με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισε ο νεομνημονιακός Πολάκης, και τις οποίες μεταρρυθμίσεις δεν κάνει  ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα κατάλαβαν οι Πολάκηδες της κυβέρνησης;

Εκείνο που θα μείνει από την επίσκεψη Ομπάμα, είναι η τελευταία ομιλία του, ως παρακαταθήκη για τις αξίες της Δημοκρατίας, με την αποχώρησή του. Αλλά, και με την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, εικόνες που είδε η υφήλιος. Αρκεί να το αξιοποιήσουν οι αρμόδιοι.