Skip to main content

Οι παιδικές τροφές της Κ. Μακεδονίας έτοιμες να κατακτήσουν την Κίνα

Τεράστιο ενδιαφέρον των Κινέζων για τη διατροφή των παιδιών τους στη συμμετοχή της ΠΚΜ στη SIAL China 2017 - Η ροζέ ρετσίνα και οι... γλυκόξινες ελιές

Εξαγωγική ευκαιρία στην τεράστια κινεζική αγορά βλέπουν οι εταιρείες της Κεντρικής Μακεδονίας, που ασχολούνται με τον κλάδο των προϊόντων βρεφικής, νηπιακής και παιδικής διατροφής.

Στην πρόσφατη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (η μόνη επίσημη ελληνική συμμετοχή) σε μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εκθέσεις τροφίμων και ποτών στη Σαγκάη (SIAL China 2017) οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις διαπίστωσαν το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των Κινέζων για τις παιδικές τροφές, που απορρέει, όπως είπαν από το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στις οικογένειες να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί.

Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον δείχνουν οι Κινέζοι στα κρασιά της περιοχής και ειδικά στη ροζέ ρετσίνα, που τους παρουσιάστηκε, όπως και στην ελιά, μόνο που τη θέλουν, όπως είπαν «γλυκόξινη»!

Στην αποστολή της Περιφέρειας στην Κίνα, που ήταν από τις διερευνητικές, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον και δυνατότητες εξαγωγής ελληνικών προϊόντων, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες έμειναν πολύ ικανοποιημένοι. Τόσο με τις επαφές, όσο κυρίως με τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους, ειδικά στην εξαγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, που πιάνουν και πολύ μεγάλη τιμή (έχοντας παράλληλα τεράστιο αγοραστικό κοινό που διαθέτει το εισόδημα για να στηρίξει την τιμή). Μάλιστα, στην επόμενη SIAL China, αναμένεται οι συμμετοχές στο περίπτερο της Περιφέρειας να είναι πολλαπλάσιες, εφόσον βεβαίως επαναληφθεί η συμμετοχή.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, που συμμετείχε στην αποστολή έκανε τη σχετική ενημέρωση – απολογισμό της αποστολής και επισήμανε ότι οι Κινέζοι γονείς δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη σωστή ανατροφή και διατροφή των παιδιών τους και υπογράμμισε ότι «υπάρχει μεγάλη ζήτηση παιδικών τροφών και γενικότερα προϊόντων, που έχουν να κάνουν με το παιδί σε όλες τις ηλικίες. Στις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που ασχολούνται με το συγκεκριμένο κλάδο υπάρχουν μεγάλες προοπτικές προώθησης των προϊόντων τους στην κινεζική αγορά. Επίσης, η Κεντρική Μακεδονία έχει μεγάλη γκάμα τέτοιων προϊόντων, ενώ είναι και εξαιρετικής ποιότητας, κάτι που είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και οι έμποροι και πολίτες που επισκέφτηκαν το περίπτερο της Περιφέρειας».

Ο κ. Παπάς θέλοντας να δείξει ότι οι επαφές που έγιναν ήταν εποικοδομητικές και μπορεί σε λίγο καιρό να καταλήξουν και σε εμπορικές συμφωνίες, ανέφερε το παράδειγμα συμμετέχουσας γνωστής εταιρίας, που παράγει προϊόντα διατροφής και μάλιστα παιδικής, με έδρα στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης.

«Δεν είναι μόνο η κινεζική αγορά που προσεγγίσαμε με τη συμμετοχή μας στην έκθεση της Σαγκάης, αλλά και οι μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, καθώς όλες εκπροσωπήθηκαν στη SIAL China 2017. Οι επιχειρήσεις μας σε τόσο σημαντικές αποστολές έχουν την καλύτερη ευκαιρία προώθησης των ποιοτικών προϊόντων τους κι εμείς ως Περιφέρεια κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές.

Η επισκεψιμότητα του περιπτέρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν παραπάνω από ικανοποιητική, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή αποφασίστηκε δειλά. Πλέον η Περιφέρεια σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, προκειμένου οι επαφές που έγιναν να καρποφορήσουν και κυρίως να βρεθεί ο τρόπος προώθησης των προϊόντων της περιοχής στην κινεζική αγορά, κάτι που δεν είναι ιδιαιτέρως εύκολο...

Οι ελιές παρότι αναγνωρίζονται ως προϊόν – σημαία της Κεντρικής Μακεδονίας και είχαν συμμετοχή στη SIAL China 2017, φαίνεται ότι δεν μπορούν να «περπατήσουν» εύκολα στην κινεζική αγορά, διότι όπως είπαν οι Κινέζοι στην ελληνική αντιπροσωπεία, αρέσουν, αλλά ο λαός είναι συνηθισμένος σε γλυκόξινες γεύσεις και δεν μπορεί να εκτιμήσει πλήρως την εξαιρετική ποιότητά τους, οπότε είναι ζητούμενο αν θα πληρώσει για να αγοράσει το προϊόν.

Αντιθέτως οι Κινέζοι έδειξαν ενθουσιασμό, όπως είπε ο κ. Παπάς, για τα κρασιά της Κεντρικής Μακεδονίας και τους εντυπωσίασε η ροζέ ρετσίνα.

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε μάλιστα ότι η Περιφέρεια θα προωθήσει τα προϊόντα, σε συνδυασμό με τις τοπικές γεύσεις στο πλαίσιο της «Μακεδονικής Κουζίνας», ώστε να εκτιμήσουν οι Κινέζοι την αξία τους και με ολοκληρωμένο τρόπο να τα βάλουν στο τραπέζι και τη διατροφή τους. Στα πρότυπα της Ιταλίας, που αρχικά πρόβαλε την κουζίνα της και σήμερα προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς τα προϊόντα που τη συνθέτουν.