Skip to main content

Η «πατέντα» της εξουδετέρωσης της βόμβας στο Κορδελιό

Το πρωτόκολλο που στάλθηκε σε περιοχή της δυτ. Αττικής, το μπάχαλο στο υπ. Πολιτισμού, ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς και ο Χάρης Αηδονόπουλος.

Πολλά ειπώθηκαν για την επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας που είχε βρεθεί στο Κορδελιό, όμως φαίνεται πως η μεγάλη κινητοποίηση που είχε γίνει τότε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έστω και υπερβολική όπως θέλουν κάποιοι να τη χαρακτηρίζουν, έπιασε τόπο. Προσφάτως, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, έστειλε το πρωτόκολλο ενεργειών όλης της επιχείρησης στους φορείς που της το ζήτησαν για να το εφαρμόσουν σε περιοχή της δυτικής Αττικής. Η κ. Πατουλίδου δεν ξεχνά τις αγωνιώδεις μέρες που βίωσε σε εκείνη την επιχείρηση και πριν από λίγες μέρες έκανε το τραπέζι σε δυο από τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν με τον πλέον ενεργό τρόπο στην εξουδετέρωση και απομάκρυνση της βόμβας.

Αυτή η εμμονή σε στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού να εξυπηρετήσουν πάση θυσία τους δικούς τους ανθρώπους ξεπερνά κάθε όριο. Και μάλιστα ερήμην ακόμη και της υπουργού, Λυδίας Κονιόρδου. Με την τακτική τους όμως όχι μόνο παίζουν με σπουδαία μνημεία, αλλά θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τα πολύτιμα (πόσω μάλλον για τον πολιτισμό) κονδύλια του ΕΣΠΑ. Είναι γνωστό το μπάχαλο με την ανασκαφή της Αμφίπολης και τη μελέτη της που πηγαινοέρχεται, λόγω των «παιδικών» (αν όχι εσκεμμένων) λαθών του υπουργείου. Τώρα ανέκυψε και θέμα με τη μελέτη για τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου και του σχετικού μουσείου. Για τα οποία το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των αρχαιολόγων είναι γνωστό, αλλά... ήσσονος σημασίας μπροστά στο ενδιαφέρον που δείχνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Βατικανό. Να περιμένουμε σύντομα και πρωτοβουλίες;

Πεπεισμένοι είναι στην κυβέρνηση και στο «υψηλόβαθμο» στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ότι η δημιουργία ενός φορέα που θα είναι επικεφαλής των 50+ φορέων που έχουν αρμοδιότητες στον Θερμαϊκό θα δώσει λύσεις στα προβλήματα του κόλπου. Ο φορέας, όπως μας έλεγαν, θα συντονίζει όλους τους άλλους φορείς και θα έχει μια εποπτεία της κατάστασης εντάσσοντας την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος σε ένα γενικότερο πλαίσιο διαχείρισης του κόλπου. Με μια δόση υπεραπλούστευσης: πάλι θα παρακαλάμε να φυσήξει για να καθαρίσει η παραλία όταν βρομίσει. Που θα βρομίσει.

Διάβαζα μια ανάρτηση του καθηγητή, Ορέστη Καλογήρου στο Facebook σχετικά με τον νέο φορέα του κέντρου (κεντροαριστεράς, σοσιαλδημοκρατίας ή όπως αλλιώς τον βαφτίζουν) και με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα και δεν μπορούσα παρά να συμφωνήσω. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα, που σύμφωνα με τις σημερινές ενδείξεις θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης (εκτός κι αν έχουμε αυτοδυναμία), οφείλουν να ξεκαθαρίσουν καθένας από αυτούς τι θα κάνουν στο ενδεχόμενο ενός εκλογικού αποτελέσματος ανάλογου των σημερινών δημοσκοπικών ποσοστών. Θα συμπράξουν κυβερνητικά με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κανέναν; Μέχρι σήμερα έχω ακούσει υποψηφίους να λένε με ποιον δε θέλουν να συμπράξουν σε καμιά περίπτωση. Υιοθετώ λοιπόν τη φράση του κ. Καλογήρου: «Η πολιτική δε γίνεται εν κενώ».

Απόψεις και θέσεις εκφράζει στο πλαίσιο της ειλημμένης απόφασής του να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Χάρης Αηδονόπουλος. Σε πρόσφατη ανάρτησή του τονίζει: «Το χθες δεν μας δεσμεύει να χτίσουμε το αύριο αρνούμενοι το σήμερα. Μια ρήση φίλου και συνεργάτη που δεν είναι επικοινωνιολόγος ή άλλο τι δήθεν σημαντικό αλλά ένας καθημερινός φυσιολογικός εργαζόμενος και άνθρωπος της πόλης μας. Αυτό συνοψίζει πως θα λειτουργήσουμε, χωρίς υψηλόμισθους δήθεν συμβούλους κλπ., διότι ξέρουμε την πόλη, ξέρουμε τις διαδικασίες, είμαστε αποτελεσματικοί και ουσιαστικοί από κάθε θέση και χωρίς λεκέδες. Έτσι οι άνθρωποι του συνδυασμού μας <Πρώτα η πόλη μας> θα δράσουμε διεκδικώντας τη Δημαρχία Θεσσαλονίκης για να γίνει αυτός ο Δήμος φίλος...».