Skip to main content

Η παρέμβαση Καραμανλή και η θέση Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Η μη ύπαρξη μακεδονικού έθνους, σημαίνει ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να δεχθεί την μακεδονική εθνότητα, την οποία διεκδικούν μετ’ επιμονής οι Σλάβοι

Πρόβλημα στη Ν.Δ. με την παρέμβαση Καραμανλή. Ενώ μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφευγε να πάρει θέση για το Σκοπιανό, αρκούμενος στην παλιά απόφαση της Ν.Δ. για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, λησμονώντας ότι η εθνικότητα και η γλώσσα είναι εξίσου σοβαρά θέματα, η δήλωση του Κώστα Καραμανλή, ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, του δημιουργεί ανυπέρβλητο πρόβλημα.

Η μη ύπαρξη μακεδονικού έθνους, σημαίνει ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να δεχθεί την μακεδονική εθνότητα, την οποία διεκδικούν μετ’ επιμονής οι Σλάβοι, και την οποία τους απέδωσε ο Α. Τσίπρας, όταν έκανε λόγο ότι δεν είναι οι μοναδικοί Μακεδόνες. Οι βουλευτές της Ν.Δ. καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της νεοφιλελεύθερης κοσμοπολίτικης τοποθέτησης του Μητσοτάκη και της τοποθέτησης του Καραμανλή, ότι δεν γίνεται αποδεκτή μακεδονική εθνότητα.

Αυτή ήταν και η τοποθέτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα, απαντώντας και στην τοποθέτηση του Αυγενάκη, ο οποίος είχε πει ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η εθνική γραμμή της Ελλάδας, είναι η θέση της Συνόδου του Βουκουρεστίου, θέση που ισχύει και σήμερα».

Ο Τζιτζικώστας δήλωσε: «Η εθνική γραμμή για την ονομασία των Σκοπίων, δεν είναι η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, το 2008, εκείνη ήταν και είναι η "κόκκινη γραμμή". Δεν ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις από το έλασσον δυνατό σημείο αλλά από το βέλτιστο, δηλαδή να μη συμπεριληφθεί ο όρος "Μακεδονία" στην ονομασία των Σκοπίων», είπε.

Δεν έχει πρόβλημα μόνον η Ν.Δ. με την υποτονική στάση της στο Σκοπιανό. Έχει και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, που θα έπρεπε να είναι μπροστάρης στον αγώνα. Το περίεργο δημοσίευμα του προέδρου της, στρογγυλεμένο όσο δεν πάει άλλο, δημιούργησε απορίες. Οι οποίες ενισχύθηκαν, όταν εχθές κατά την κοπή της πίτας της Εταιρείας, ο πρόεδρος απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο θέμα, λες και πρόκειται για ζήτημα άλλου κράτους.

Μάλιστα, έπρεπε με το τέλος της ομιλίας του, να τον πλησιάσει ο π. υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης, και να του υπενθυμίσει ότι δεν μπορεί να αφήσει το θέμα χωρίς τοποθέτηση. Και ναι μεν ο πρόεδρος της ΕΜΣ ξεγλίστρησε λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί μετά το συμβούλιο που θα διεξαχθεί αύριο, αλλά δύσκολα θα διασκεδάσει τις ανησυχίες των Εταίρων, οι οποίοι απορούσαν γιατί το συμβούλιο δεν έγινε νωρίτερα από την κοπή της πίτας.

Το έγραψα από νωρίς. Η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, δεν είναι μια απλή υπόθεση διεκπεραίωσης των συστάσεων των ισχυρών. Οι πολιτικοί  μπορεί να μη θέλουν να αντισταθούν επειδή σκέφτονται την καριέρα τους, τα κίνητρα όμως του λαού, είναι αγνά, και ως εκ τούτου οι διαχειριστές αποτυγχάνουν. Ο Ν. Κοτζιάς θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό, όταν ήταν εκ των υποστηρικτών του Σχεδίου Ανάν.

Αυτοί που θα υπογράψουν, έχουν να διαλέξουν: Ή θα είναι αρεστοί σε όσους τους πιέζουν, με προσωπικά τους οφέλη, ή θα αντιμετωπίσουν την οργή των πατριωτών Ελλήνων [και τα προσωπικά οφέλη θα πάνε περίπατο].

Μου προξενεί εντύπωση, ότι σύμπας ο πολιτικός κόσμος ξεσηκώθηκε κατά του Ζουράρι για τις προσβλητικές δηλώσεις του κατά Άρεως και Ολυμπιακού. Και ορθώς τις καταδίκασε. Αλλά, για τον αφελληνισμό που επιχειρείται από το υπουργείο Παιδείας… ούτε κουβέντα. Τι μετρά τελικά πιο πολύ;