Skip to main content

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ταιριάζει στη Βόρεια Ελλάδα

Ξεκίνησαν να λειτουργούν ή βρίσκονται στην τελική φάση κατασκευής στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία επτά μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με πρώτη ύλη τα πάσης φύσεως απόβλητα ή απορρίμματα, είναι μια από τις καυτές επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτή τη στιγμή. Στη Βόρεια Ελλάδα σίγουρα, στην Ελλάδα ασφαλώς, αλλά και στον πλανήτη, που ισορροπεί ανάμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Δύο παράγοντες, οι οποίοι εξ ανάγκης έχουν μια διαλεκτική σχέση, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.  

Ειδικά, όμως, σε ότι αφορά τον βορειοελλαδικό χώρο τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Μόνο το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν να λειτουργούν ή βρίσκονται στην τελική φάση κατασκευής στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία επτά μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα JESSICA και τα υπόλοιπα από τραπεζικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Στην πλήρη τους λειτουργία οι επτά μονάδες (Πεντάλοφος, Κολχικό, Κρύα Βρύση, Πύλη, Φάρσαλα) παράγουν συνολικά 14,5 MW ηλεκτρικής ενέργειας και θα αξιοποιούν 800.000 τόνους ζωικών ή φυσικών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι όπου λειτουργούν παίζουν διπλό ρόλο: αφενός απορρυπαίνουν περιοχές επιβαρυμένες ειδικά από τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων (βουστάσια, χοιροτροφεία, πτηνοτροφία) και αφετέρου εξασφαλίζουν σε αυτές τις κτηνοτροφικές μονάδες τα απαιτούμενα πιστοποιητικά καλής διαχείρισης των αποβλήτων, όρος απαραίτητος για να λειτουργούν νόμιμα. Ο δρόμος μπροστά είναι, βέβαια, ακόμη μακρύς. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στη Γερμανία λειτουργούν γύρω στις 7.000 – 8.000 τέτοιες μονάδες, ενώ στην Ελλάδα μετά βίας είναι καμιά δεκαριά.   

Το επόμενο βήμα είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση των αστικών αποβλήτων, δηλαδή των απορριμμάτων. Ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης επιμένει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να κάμψει τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης. Το θέμα ενδιαφέρει πολύ και το λεκανοπέδιο της Αττικής, ως τον μεγαλύτερο «παραγωγό» απορριμμάτων στη χώρα. Ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει αυτή τη διαδικασία, χωρίς να επηρεάζεται το περιβάλλον.

Άλλωστε πρόκειται για πρακτική που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σε κάθε περίπτωση η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τα περιβαλλοντικά οφέλη –και τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που υπάρχουν από την ΕΕ- είναι ένας μονόδρομος χωρίς γυρισμό. Άλλωστε η κυκλική οικονομία, στο πλαίσιο της οποίας τίποτε δεν είναι άχρηστο και τίποτε δεν πετιέται, αποτελεί πρώτιστη επιλογή για την Κομισιόν. Είναι μια εξέλιξη που έχει μεγάλη εφαρμογή στη Β. Ελλάδα, καθώς ευνοείται από τις παραγωγικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή. Η «πράσινη οικονομία» ταιριάζει στο προφίλ της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, που έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να περάσουν στην επόμενη ημέρα του επιχειρείν. Σε μια περίοδο κατά την οποία το περιβαλλοντικό αποτύπωμα για μια επιχείρηση θα είναι –σε πολλές περιπτώσεις ήδη είναι- σημαντικός παράγων πωλήσεων και εξωστρέφειας, κυρίως προς ανεπτυγμένες αγορές.