Skip to main content

Οι «Πάνθηρες» του ΑΠΘ έτοιμοι για το Moto GP της Αραγονίας (φωτο)

Ένα φιλόδοξο project, μία ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ με σήμα τον Πάνθηρα και ένας αγώνας ταχύτητας στην Ισπανία τον Οκτώβριο του 2018.

Τι συμβαίνει όταν μία ομάδα με σήμα τον Πάνθηρα ετοιμάζεται να τρέξει και ταυτόχρονα δεν μιλάμε για τον Πανιώνιο;

Πολύ απλά, βρίσκεσαι στο ΑΠΘ, όπου μία ομάδα νέων φοιτητών, η «Panther Racing AUTh», προετοιμάζει την εκ του μηδενός δημιουργία μιας αγωνιστικής μοτοσικλέτας σε πρότυπα Moto GP-3, με σκοπό τη συμμετοχή στον παγκόσμιο πανεπιστημιακό διαγωνισμό MotoStudent, ο οποίος διοργανώνεται στον Οκτώβριο του 2018 στην Αραγονία της Ισπανίας, ενώ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και αγώνα ταχύτητας.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η αρχική ιδέα του project περιλαμβάνει ισόποσες δόσεις ρομαντισμού αλλά και αποφασιστικότητας. Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο Αναστάσιος Σκουφάς, φοιτητής του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ και μέλος της ερευνητικής ομάδας, η ιδέα ξεκίνησε σε μια παρέα τριών φίλων, αλλά γρήγορα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Τον Ιανουάριο του 2017 συστάθηκε η ομάδα. Την περασμένη Άνοιξη η ομάδα εξασφάλισε μάλιστα και χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο ύψους 3.500 ευρώ, γεγονός που έβαλε τις βάσεις για τη συνέχεια.



Η ερευνητική ομάδα

Η ομάδα αποτελείται κυρίως από φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., ωστόσο περιλαμβάνει προπτυχιακούς φοιτητές και άλλων τμημάτων, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική στις πολυδιάστατες προκλήσεις που θέτει ο διαγωνισμός. Στην ομάδα αυτή τη στιγμή εργάζονται αρμονικά 23 άτομα.

Η αρμονία φυσικά εμπεριέχει και τον δυναμισμό. Η επιλογή του «πάνθηρα» στο έμβλημα της ομάδας ήταν γιατί «ψάχναμε κάτι αγωνιστικό και δυναμικό να μας εκφράζει». Η σχεδίαση μάλιστα, όπως και όλο το γραφιστικό κομμάτι της επικοινωνίας ανήκει στην ίδια την ομάδα.



Η οργάνωσή της, δεν περιλαμβάνει μόνο το κατασκευαστικό κομμάτι, αλλά και αυτό του Marketing (προώθηση και οικονομική διαχείριση), καθώς η πρόταση που συνολικά κατατίθεται στον διαγωνισμό δεν παύει να αποτελεί και ένα επιχειρηματικό πλάνο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η «Panther Racing AUTh» έχει ήδη εξασφαλίσει ορισμένες πολύ σημαντικές χορηγίες.

Από την άλλη, η ομάδα των μηχανικών θα επιμεληθεί τον σχεδιασμό και την κατασκευή του πρωτοτύπου χωρισμένη στις υποομάδες: Frame, Αεροδυναμικά, Drivetrain, Powertrain, Ηλεκτρονικά.

Φυσικά, η ερευνητική ομάδα δεν είναι μόνη της σε όλο αυτό. Για να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο εγχείρημα, η ομάδα έχει προχωρήσει σε δύο πολύ σημαντικές συνεργασίες:

- Ο Μ.Ο.Θ. (Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης) έχει αναλάβει τη συμβουλευτική καθοδήγηση της ομάδας, αναφορικά με το αγωνιστικό σκέλος του διαγωνισμού, καθώς και την εκπαίδευση του αναβάτη της ομάδας.

- Η GIVE (Green Innovation & Vehicle Engineering) παρέχει στην ομάδα συμβουλευτική υποστήριξη, αναφορικά με τη σχεδιομελέτη και την κατασκευή του πρωτοτύπου.

Στη φάση του σχεδιασμού

Όπως εξηγεί στη Voria.gr o κ. Σκουφάς, αυτή τη στιγμή οι «Πάνθηρες» βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού της μοτοσικλέτας, ενώ τα μέλη της συμμετέχουν σε ειδικά σεμινάρια προσομοίωσης.

«Στα τέλη Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε τον κινητήρα, τα λάστιχα, τις ζάντες και το σύστημα φρένων», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας θα είναι μέλος της ομάδας, καθώς απαγορεύεται να είναι επαγγελματίας, ενώ θα υποβληθεί σε δοκιμές και ειδική προετοιμασία.

Οι στόχοι της ομάδας

Το έπαθλο του συγκεκριμένου διαγωνισμού δεν είναι ο αυτοσκοπός της ομάδας, όπως αναφέρει ο κ. Σκουφάς.

«Η συμμετοχή μας εκεί είναι από μόνη της σημαντική, το έπαθλο δεν είναι χρηματικό άλλωστε. Υπάρχει βέβαια ο θεσμός του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου», τονίζει ο κ. Σκουφάς, ενώ προσθέτει ότι είναι πιθανόν να ανοίξουν προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Όπως αναφέρει σε σχετικό υλικό της, η ομάδα προσπαθεί να προάγει την ελληνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα μέσω των δράσεων της, στηρίζοντας παράλληλα τη τοπική και διεθνή αγορά.

Ο διαγωνισμός

Η πρώτη έκδοση του διαγωνισμού χρονολογείται το 2010. Στην επόμενη έκδοση του διαγωνισμού, αναμένεται να υπάρξει ρεκόρ συμμετοχών στην ιστορία του, μέσω της προσθήκης νέων ομάδων τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ασία.

Η συμμετοχή της «Panther Racing AUTh» θα είναι η δεύτερη ελληνική στη διοργάνωση, αφού η τέταρτη έκδοση του διαγωνισμού, περιλάμβανε την πρώτη συμμετοχή της ομάδας Tyφoon MotoRacing UoWM, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Οι συμμετέχοντες φοιτητές της 5ης έκδοσης του διαγωνισμού MotoStudent V, καλούνται να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα project αγωνιστικής μοτοσικλέτας που θα έχει μια καινοτομία στον τομέα των αγωνιστικών μηχανών και θα παρουσιάζει ένα υποθετικό project βιομηχανικής παραγωγής του πρωτοτύπου. Αυτό θα αξιολογηθεί και θα δοκιμαστεί σε μια τελική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις Motorland Aragón στην Alcañiz (Teruel), της Ισπανίας, τον Οκτώβριο του 2018. Κατά τη διάρκεια της τελικής εκδήλωσης, η οποία διαρκεί 4 μέρες, στην πίστα MotorLand Aragon, αν η πρόταση περάσει από τεχνικό έλεγχο, λαμβάνει συμμετοχή σε μία σειρά από στατικά και δυναμικά αγωνίσματα, με τελευταίο τον αγώνα ταχύτητας μεταξύ όλων των πρωτοτύπων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Επικοινωνία με την ομάδα:

Facebook
Site
Email: info.pantherauth@gmail.com