Skip to main content

Η παλαιότερη αλλαντοβιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα μετρά 118 χρόνια ζωής

Η πέμπτη γενιά της οικογένειας Πασσιά ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων της εταιρείας - Στόχος η περαιτέρω εξάπλωση στην ελληνική αγορά

Ξεκινώντας το μέτρημα από την πρώτη γενιά των... Πασσιάδων, η αλλαντοβιομηχανία, Πασσιάς, έχει καταφέρει σήμερα να διανύει το 118ο έτος ζωής της.

Από τη Χατζηγιάννης Πασσιάς και τη μορταδέλα σε κονσέρβα

Η αρχή έγινε από τη Θεσσαλονίκη, όπου έως και σήμερα συνεχίζει να δραστηριοποιείται η εταιρεία, ενώ αυτή τη στιγμή, ήδη η πέμπτη γενιά επιχειρηματιών της οικογένειας ασχολείται ενεργά στην εταιρεία. Η επιχείρηση ξεκίνησε με την αρχική επωνυμία «Χατζηγιάννης-Πασσιάς», η οποία προήλθε από τα ονόματα των ιδρυτών της και αρχικών μετόχων. Οι ίδιοι δημιούργησαν ένα από τα πρώτα και γνωστότερα προϊοντα τους στην αγορά, τη μορταδέλα σε κονσέρβα, η οποία συνεχίζει να υπάρχει έως και σήμερα. Ίσως κάποιοι μάλιστα θυμούνται τα σχολικά τους χρόνια να συνδυάζουν σάντουιτς από το σπίτι και μέσα στο ψωμάκι να βρίσκεται η συγκεκριμένη μορταδέλα, συνοδεύοντας την παρουσία τους στο σχολείο με αυτό το κολατσιό.



Στην πορεία οι Χατζηγιάννηδες αποχώρησαν από την εταιρεία, ονομάστηκε «Πασσιάς», επωνυμία την οποία διατηρεί έως και σήμερα.

Ενασχόληση και με την τυροκομία

Η οικογένεια Πασσιά όμως δεν έφτιαχνε μόνο αλλαντικά, καθώς όσοι ασχολούνταν με τα αλλαντικά στις αρχές του 1900, δραστηριοποιούνται ευρύτερα στο χώρο των τροφίμων. Έτσι, οι Πασσιάδες διατηρούσαν και παραδοσιακό τυροκομείο στην Άσσηρο, βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια η οικογένεια επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην εμπορία των αλλαντικών, αποτελώντας την πρώτη βιομηχανία με αυτό το αντικείμενο, η οποία δραστηριοποιήθηκε στη Μακεδονία, αλλά και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

«Συνεχίζουμε από γενιά σε γενιά με επένδυση στην τεχνογνωσία τροφίμων, να δημιουργούμε αλλαντικά, αλλά και νέα προϊόντα με προσήλωση στην ποιότητα», όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά στη Voria.gr, στέλεχος της εταιρείας με την οποία επικοινωνήσαμε.

Στόχος η περαιτέρω εξάπλωση στην ελληνική αγορά


    
Όπως αναφέρει το ίδιο πρόσωπο, η εταιρεία δραστηριοποιείται εξαγωγικά αυτή τη στιγμή στη Σερβία, Βουλγαρία, στη Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό στη Σουηδία. Προσθέτει μάλιστα ότι στόχος της Πασσιάς, είναι να επεκταθεί περαιτέρω εξαγωγικά, επισημαίνοντας ότι βασικός προορισμός της εταιρείας ειναι η διεύρυνση του μεριδίου της στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας παρουσία αυτή τη στιγμή σε όλες τις μεγάλες αλλά και μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Τα προϊόντα που παρασκευάζει

Τα βασικά προϊόντα που παρασκευάζει είναι σαλάμι, λουκάνικο, καπνιστά και βραστά αλλαντικά, καθώς και προϊόντα ωρίμανσης και μορταδέλλα. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που ασκεί είναι οι εισαγωγές και το χονδρικό εμπόριο κρεάτων και τυριών. Διαθέτει βιομηχανικές διοικητικές εγκαταστάσεις της συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ., στη Νέα Ευκαρπία του νομού Θεσσαλονίκης.

Στα χέρια της πέμπτης γενιάς

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση στο εσωτερικό της εταιρείας, αυτή τη στιγμή τα πέντε παιδιά της οικογένειας Πασσιά, αναλαμβάνουν να συνεχίσουν την ιστορία της επιχείρησης, καθώς ήδη τα τρία από τα νεότερα μέλη της έχουν ήδη εισχωρήσει στην αλλαντοβιομηχανία. Καλούνται μεταξύ άλλων να αναπτύξουν την εταιρεία σε ένα περιβάλλον συρρίκνωσης και περαιτέρω συγκέντρωσης του κλάδου, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις με στόχο τη διεύρυνση του τζίρου τους.

Ανοδικά ο τζίρος το 2016

Στη διάρκεια του 2016 η Πασσιάς κινήθηκε ανοδικά τόσο στις πωλήσεις, όσο και στη λειτουργική της κερδοφορία παρουσιάζοντας τζίρο που έφτασε τα 20,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 18,7 εκατομμύρια του 2015. Η εταιρεία απέδωσε την ανοδική της πορεία στο επικοινωνιακό πλάνο που εφαρμόζει απευθυνόμενη στους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), ανήλθε σε 1,48 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ του 2015, με ποσοστό μεταβολής 14,2%.

Επιπλέον, η κερδοφορία ανήλθε σε 267 χιλιάδες ευρώ στο τέλος του 2016, ωστόσο λόγω του συμψηφισμού με προηγουμενες ζημιογόνες χρήσεις, το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 6,8 χιλ. ευρώ στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση.