Skip to main content

Η Ουρική Αρθρίτιδα (ποδάγρα)

Η Ουρική Αρθρίτιδα (ποδάγρα) , οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος .

Η Ουρική Αρθρίτιδα (ποδάγρα) είναι γνωστή επί αιώνες, προσβάλει τους άντρες συχνότερα (5 προς 1) και στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί φλεγμονή στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Οφείλεται σε διαταραχές του μεταβολισμού όμως μπορεί να επηρεάζεται και από τη διατροφή.


Οι ασθενείς συνήθως υποφέρουν από τις κρίσεις της Ουρικής Αρθρίτιδας που προκαλούν οξύ πόνο με ερεθισμό, διόγκωση, ερυθρότητα και θερμότητα σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις(πρώτη εμφάνιση συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο). Πολλές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται τη νύχτα και είναι ανυπόφορα .

Η Ουρική Αρθρίτιδα οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος που ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει. Το ουρικό οξύ συσσωρεύεται σταδιακά στις αρθρώσεις και προκαλεί οξεία ή χρόνια φλεγμονή ή ακόμα και καταστροφή στην άρθρωση ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς ή να συσσωρευτεί κάτω από το δέρμα ή στο αυτί.


Το ουρικό οξύ παράγεται από τις πουρίνες ,χημικές δομές που προέρχονται από το φυσικό θάνατο των κυττάρων του οργανισμού. Εντούτοις, ουσίες όπως το αλκοόλ και η μπίρα επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα των πουρινών και πρέπει να αποφεύγονται .


Τροφές πλούσιες σε πουρίνες(εντόσθια, αντζούγιες, σαρδέλες κ.ά.) είναι επίσης καλό να αποφεύγονται όταν κανείς έχει υψηλά επίπεδα ουρικού ή πάσχει από Ουρική Αρθρίτιδα.


Το αυξημένο σωματικό βάρος επίσης επηρεάζει αρνητικά και είναι σημαντικό να επιτευχθεί μείωση, ωστόσο η μείωση πρέπει να είναι σταδιακή. Kαταστάσεις όπως η πολυφαγία ή η νηστεία μπορεί να προκαλέσουν κρίση Ουρικής Αρθρίτιδας.


Οι κρίσεις Ουρικής Αρθρίτιδας αντιμετωπίζονται με βραχεία θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κολχικίνη ή στεροειδή(κορτιζόνη) από το στόμα ή ενδοαρθρικά.


Όταν τα επίπεδα του ουρικού οξέως είναι αυξημένα ή όταν προκαλούνται επαναλαμβανόμενες κρίσεις Ουρικής Αρθρίτιδας τότε χορηγούνται , φάρμακα που βοηθάνε στην αποβολή των πουρινών από τον οργανισμό και μειώνονται έτσι τα επίπεδα του ουρικού οξέως και η συχνότητα των κρίσεων Ουρικής Αρθρίτιδας.

 

Λυρτζής Χρήστος Ορθοπεδικός.
Βιβλιογραφία-Πηγές: Rheumatology Secrets, Arthritis Research Campaign, British National Formulary- Αντιρευματικός σύνδεσμος Κύπρου.