Skip to main content

Η οικονομική ύφεση συμβάλλει στη μείωση των ρύπων

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που δίνει η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας για τις εκπομπές αερίων.
Μειωμένες εμφανίζονται οι εκπομπές αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προσφέροντας στον κόσμο μια ευκαιρία να απομακρυνθεί από μια ανάπτυξη που βασίζεται στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, όπως τονίζεται σε  έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times. Ο κύριος λόγος όπως φαίνεται είναι η οικονομική κρίση που αναγκάζει τις βιομηχανίες να περιορίσουν την παραγωγή τους. 

Η μείωση που καταγράφηκε το 2008  στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα  είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε  τα τελευταία 40 χρόνια και όπως τονίζει η έκθεση ξεπερνά ακόμη και αυτήν που καταγράφηκε κατά την κρίση του 1981.

Σε δήλωσή του στη Financial Times, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας κ. Φάτιχ Μπιρόλ υπογράμμισε ότι "βρισκόμαστε σε μία νέα κατάσταση, με μεταβολές στην ενεργειακή ζήτηση και την αναβολή πολλών ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων (που θα βασίζονταν στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας).

Ο κ. Μπιρόλ επισήμανε την αναγκαιότητα υπογραφής μια συνθήκης στην Κοπεγχάγη, όπου θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου λέγοντας ότι: «η μεταβολή και αναβολή των ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων δεν έχουν νόημα παρά μόνο εάν μπορούμε να εκμεταλλευθούμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία, προχωρώντας δηλαδή στην υπογραφή μιας συνθήκης στην Κοπεγχάγη» ενώ παράλληλα  εξήγησε τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην αντίθετη περίπτωση, «ελπίζουμε ότι μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα δώσει το σύνθημα για νέες αειφόρες (ενεργειακές) επενδύσεις. Εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, ο προσανατολισμός του κόσμου προς τον δρόμο της αειφόρου ενέργειας θα είναι πολύ πιο δαπανηρός και κατά συνέπεια πιο δύσκολος».

Η διεθνής διάσκεψη έχει ως στόχο την υπογραφή συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μετά την εκπνοή της πρώτης φάσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο τον Ιανουάριο του 2013, για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Χριστίνα Καραμανίδου