Skip to main content

Η οικονομική κρίση, το εμπόριο και το κλίμα στο επίκεντρο του Αpec

Άρχισε σήμερα στη Σιγκαπούρη, η σύνοδος κορυφής των 21 χωρών μελών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec)
Άρχισε σήμερα στη Σιγκαπούρη, η σύνοδος κορυφής των 21 χωρών μελών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec) χωρίς την παρουσία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να φθάσει εκεί το βράδυ.

Ο Ομπάμα θα συναντήσει τους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας Χου Τζιντάο και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δυο ώρες πριν από την προγραμματισμένη, καθώς αναχώρησε νωρίτερα από το Τόκιο.

Εν αναμονή της άφιξης Ομπάμα, τις ΗΠΑ εκπροσωπεί στη διάσκεψη η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η οικονομική ανάκαμψη, η απελευθέρωση του εμπορίου και οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα είναι μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Apec.

Η σύνοδος αυτή δίνει επίσης την ευκαιρία για διμερείς συναντήσεις όπως αυτή που θα έχουν αύριο οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, οι δυο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και για τις ανησυχίες σχετικά με τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη την Κυριακή και θα ολοκληρώσει την ασιατική περιοδεία του με επισκέψεις στο Πεκίνο και τη Σεούλ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ