Skip to main content

Η Νορβηγία θα επαναπροωθεί τους πρόσφυγες που φθάνουν μέσω Σουηδίας

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας κατέθεσε σχέδιο νόμου που δίνει τη δικαιοδοσία στις δυνάμεις ασφαλείας να αρνούνται την είσοδο σε πρόσφυγες.

Την πρόθεσή της να επαναπροωθεί όλους τους πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφος της χώρας από κάποιο άλλο κράτος του χώρου Σένγκεν, κατά κύριο λόγο τη Σουηδία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νορβηγίας διαμηνύοντας ότι θέτει στόχο την εφαρμογή μιας πολιτικής ασύλου η οποία θα είναι «ανάμεσα στις πιο αυστηρές στην Ευρώπη».

Το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύ σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση της δεξιάς, η οποία εξασφάλισε τον Νοέμβριο τη συναίνεση των συμμάχων της στο κέντρο και της αντιπολίτευσης των Εργατικών για να εγκριθεί από τη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο νόμου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου αποκτούν τη δικαιοδοσία να αρνούνται την είσοδο στο έδαφος της Νορβηγίας σε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο παρουσιάζεται στα σύνορα χωρίς θεώρηση διαβατηρίου από κάποια χώρα που έχει επικυρώσει τη Σύμβασης Εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν—όπως η Νορβηγία.