Skip to main content

Η Νίκη της Σαμοθράκης στους δήμους Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης

Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ήρθε σε συμφωνία με το Μουσείο του Λούβρου, όπου εκτίθεται το κορυφαίο άγαλμα.

Δύο αγάλματα - πιστά αντίγραφα της Νίκης της Σαμοθράκης - θα κοσμούν χώρους των δήμων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, καθώς η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ήρθε σε συμφωνία με το Μουσείο του Λούβρου, όπου εκτίθεται το κορυφαίο άγαλμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας, μετά από επικοινωνία του περιφερειάρχη Γεώργιου Παυλίδη με το θεματοφύλακα του αγάλματος του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι συμφωνήθηκε και δόθηκε το δικαίωμα αναπαραγωγής της Νίκης της Σαμοθράκη στο πραγματικό μέγεθος, σε δύο αντίγραφα με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση που έκανε το Μουσείο του Λούβρου.

Η περιφέρεια ΑΜ-Θ θα προχωρήσει σε κατασκευή των αγαλμάτων με τρισδιάστατους εκτυπωτές με βάση τα αρχεία (3D), που, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα της παραδοθούν.

Πρόθεση είναι τα δύο αγάλματα να τοποθετηθούν, το πρώτο σε συμφωνία με τον δήμο Σαμοθράκης στο φυσικό του χώρο που θα μας υποδειχθεί και το δεύτερο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης σε συμφωνία με τον αντίστοιχο δήμο.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γεώργιος Παυλίδης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστούμε τη Διοίκηση του Μουσείου του Λούβρου θεματοφύλακα της ¨Νίκης της Σαμοθράκης¨ για την ευγενική παραχώρησή της.

»Έχουμε σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά με παγκόσμια ακτινοβολία και επιρροές την οποία οφείλουμε να αναδεικνύουμε σε όλο το μέγεθος της αλλά και να τη φέρουμε και σε επαφή με το φυσικό μας χώρο και τους συμπολίτες μας».