Skip to main content

Οι νεκροί των δρόμων μας και οι διαδηλώσεις στην Αλβανία

Το εκρηκτικό κλίμα σε Αλβανία και Σκόπια με απρόβλεπτες συνέπειες και οι προκλήσεις των Τούρκων ενόψει του αγώνα της Μπεσίκτας με τον Ολυμπιακό.

«Είναι θέμα παιδείας, κουλτούρας και πολιτισμού. Ο πολιτισμός ενός λαού αποδεικνύεται στον δρόμο. Είμαστε ο χειρότερος λαός στον πλανήτη», είπε ο Ιαβέρης διακεκριμένος οδηγός σε αγωνιστικά αυτοκίνητα, με αφορμή τους 12 νεκρούς κατά το εορταστικό τριήμερο, και ιδιαίτερα το τραγικό συμβάν με την πόρσε.

Με βρίσκει σύμφωνο, αλλά προσθέτω. Όταν λέμε «στον δρόμο», δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στην οδήγηση. Αλλά και στα μύρια όσα σκουπίδια πετάμε, από μαστίχες, έως ακαθαρσίες ζώων (από… ευαίσθητους φιλόζωους). Κι ακόμη περισσότερο, από τους βανδαλισμούς και τις κραυγές των νεαρών, που επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Αν δεν είχαμε σαπίσει ως κοινωνία, ούτε Μνημόνια θα είχαμε, ούτε και την Αυλωνίτου στην Βουλή ως «εκπρόσωπο του λαού και του έθνους». Αλλά. Μας έφαγε η «εχπαιδευτική μεταρρύθμιση» [και πού είσαι ακόμη].

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα, ανακοίνωσε ότι στην διαμαρτυρία στα Τίρανα, σε αντίσκηνο μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, θα συμμετάσχουν και δεκάδες Αλβανοί μετανάστες από την Αθήνα. Μέσω ανάρτησης στο Facebook, ο Λ. Μπάσα ανακοίνωσε ότι «Δεκάδες πολίτες έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στην αντίσταση μας».

Άραγε, μεταξύ των Αλβανών βρίσκονται και ελληνικής καταγωγής Αλβανοί πολίτες; Ρωτάω, επειδή δεν μπορώ να ξεχάσω τους ελληνικής καταγωγής Ολυμπιονίκες μας, που συμμετείχαν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Έντι Ράμα [και περιχαρείς φωτογραφίζονταν μαζί του].

Ούτε πρόκειται να ξεχάσω, ότι σε παλαιότερες εκλογές, ο μεν Κώστας Καραμανλής προσέτρεξε στα Τίρανα προς ενίσχυση του Μπερίσα, ο δε υιός της Μάργκαρετ στην ίδια πόλη προς ενίσχυση του Ράμα. Και κανείς τους δεν πέρασε από τις βορειοηπειρωτικές περιοχές.

Μετά από την κλήρωση της Μπεσίκτας να παίξει για την ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό, οπαδοί της άρχισαν να κοινοποιούν την σκηνή με την σημαία από το σίριαλ «Εσύ είσαι η πατρίδα μου», όπου η τουρκική σημαία σκεπάζει την ελληνική που είναι αναρτημένη.

Μετά τις οργανωμένες από τον Σόρος διαδηλώσεις εναντίον του Τραμπ, το αμερικανικό ρεπουμπλικανικό κόμμα άρχισε να ερευνά -με Επιτροπή του Αμερικανικού κογκρέσου- «Tην υπονομευτική δράση του Τζωρτζ Σόρος στην εσωτερική πολιτική χωρών των Βαλκανίων, της Δ. Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και την οικονομική συνεισφορά αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών σ’ αυτή τη δράση», λέει η ανακοίνωση.

Στο κογκρέσο, και έμμεσα στην αμερικανική δημοσιότητα, το πρόβλημα Σόρος εισήλθε από τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα από τα Σκόπια («Μακεδονία» στην σχετική επίσημη αλληλογραφία), μετά την εκεί επίσκεψη Αμερικανών κοινοβουλευτικών. Ο βουλευτής Κρίστοφερ Σμιθ, επικεφαλής ομάδας ρεπουμπλικανών, με επιστολή του στον Αμερικανό πρεσβευτή στα Σκόπια Τζες Μπέϊλυ, ζητούσε να μάθει αν χρήματα του αμερικανικού Δημοσίου είχαν διατεθεί σε ενίσχυση δραστηριοτήτων του Σόρος, που σκόπευαν στην ανατροπή της κυβέρνησης.

Και μένω στα Σκόπια, όπου άρχισαν τα όργανα...  Άγνωστοι έσπασαν τα παράθυρα των γραφείων της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM στην Πρίλεπ (Πρίλαπος). Ενδεικτική ενέργεια του τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής, με τους μακεδονίζοντες να βρίσκονται εκτός εξουσίας.