Skip to main content

Οι νέες προκλήσεις του Ράμα και η selfie Θεοδωράκη - Ρουβά

Οι νέες προκλήσεις του Έντι Ράμα, η selfie Θεοδωράκη - Ρουβά ως απάντηση στους «ποιοτικούς» και γιατί για τους Τούρκους είμαστε χώρα «προς αποφυγή».

Επιμένει στις προκλήσεις ο Ράμα. Στις δίκαιες αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το αλβανικό αίτημα επανακαθορισμού των συνόρων, είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός: «Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας».

Ομολογώ, ότι ανεξάρτητα από την επιβουλή της Αλβανίας, η απάντησή του μού άρεσε. Θεωρώ ότι αυτή πρέπει να είναι η απάντηση κάθε ηγέτη που υπερασπίζεται την χώρα του και τον λαό του, ακόμη κι α βρίσκεται εν αδίκω. Και πολύ θα ήθελα να την άκουα κάποτε από Έλληνα, αντί των συνεχών υποχωρήσεων προκειμένου να μη διαταραχθεί η «ελληνοτουρκική», ή «ελληνοαλβανική φιλία», ή δεν ξέρω ποια άλλη «φιλία».

Και θά ’θελα επίσης, όταν συναντιούνται οι δικοί μας με τους γείτονες, πλην Βουλγάρων -ακόμη-, να μη χασκογελούν όπως ο ραγιάς στον αφέντη, αλλά να έχουν ύφος ευγενικό μεν, αλλά αυστηρό, ώστε να στέλνεται το μήνυμα της δυσαρέσκειας. Η εικόνα υπουργών μας, που φέρονται σαν οδαλίσκες στον Τούρκο πασά, με ντροπιάζει.

Πώ, πώ… μπελά που έβαλε στους «ποιοτικούς» τραγουδιστές ο Ρουβάς. Κόντεψαν να τον λιντσάρουν όταν έμαθαν πως θα τραγουδήσει το «Άξιον Εστί». Μόνον αυτοί έχουν δικαίωμα, αλλά δεν τους το έδωσε ο Θεοδωράκης. Το έδωσε στον Ρουβά -χωρίς ο τραγουδιστής να παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο, αλλά και χωρίς να «θάψει» την υπόθεση- ο οποίος συναντήθηκε με τον Μίκη και φωτογραφήθηκαν μαζί.

Στην ανακοίνωση μάλιστα, αναφέρεται ότι «ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης είχε την ευκαιρία να συγχαρεί από κοντά τον κορυφαίο Έλληνα σταρ για τον τρόπο που ερμήνευσε το Άξιον εστί». Αυτό το τελευταίο μπορεί είναι κάποια υπερβολή, αρκετή όμως να ανεβάσει την πίεση της κας Διαβάτη, υποθέτω.

Μετά από πέντε αιώνες οι Εβραίοι της Τουρκίας ξαναγίνονται Ισπανο-εβραίοι. Αναμένεται να ψηφιστεί, τις επόμενες ημέρες, από την ισπανική βουλή, νόμος που θα αποδίδει και πάλι την ισπανική υπηκοότητα στους απογόνους των Εβραίων που διώχθηκαν από την Ιβηρική χώρα τον 15ο αιώνα.

Και τούτο διότι, οι Εβραίοι της Τουρκίας υποβάλλουν, μαζικά, αιτήσεις απόκτησης της ισπανικής ιθαγένειας, επειδή όπως λένε «Δεν υπάρχει μέλλον για εμάς στην Τουρκία. Οι περισσότεροι αναζητούν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τον εντεινόμενο αντισημιτισμό στην χώρα».

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Λόγω του ανθελληνισμού που υπάρχει στην χώρα, οι Έλληνες την εγκαταλείπουν.

Για τους Τούρκους ήμαστε χώρα «προς αποφυγή». Ο υπουργός Εργασίας Φαρούκ Τσελίκ ζήτησε ψήφους με το επιχείρημα: «Κοιτώντας γύρω σας θα δείτε κρεμάλες, σφαγές, πυροβολισμούς και συλλήψεις σε διάφορα κράτη. Πρόσφατα στην Ελλάδα έγιναν εκλογές, είπαν πολλά και διάφορα, αλλά δεν μπόρεσαν να παρεμποδίσουν την πτώχευση της χώρας.

» Μπορούμε να πούμε πως αυτή τη στιγμή ένα ολόκληρο κράτος ξεψυχάει και δεν είναι σαφές το τι θα γίνει. Δίπλα μας δηλαδή έχουμε γειτονική χώρα που δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, που δυσκολεύεται να πληρώσει μισθούς και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Καλλισθένης