Skip to main content

Οι νέες επιχειρηματικές κινήσεις που πραγματοποιεί ο Μιχάλης Σάλλας

Τι λέει ο γνωστός τραπεζίτης για τις πρόσφατες νομικές περιπέτειες και τις ποινικές διώξεις, αλλά και για τα επιχειρηματικά του σχέδια

Για τα νέα επενδυτικά του σχέδια, για την οικονομία αλλά και τις επιθέσεις εναντίον του, μιλά ο γνωστός τραπεζίτης και επιχειρηματίας, Μιχάλης Σάλλας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχετικά με την οικονομία, τονίζει ότι η χώρα έχει ήδη πραγματοποιήσει ορισμένα σημαντικά δημοσιονομικά βήματα και έχει ανάγκη από ηρεμία, ώστε να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει επενδυτές. «Πρέπει να φύγουμε από το κλίμα της εσωστρέφειας που μας ταλανίζει πολλά χρόνια τώρα. Δεν είναι εύκολο. Είναι όμως αναγκαίο» καταλήγει.

Ο κ. Σάλλας στη συνέντευξή του παρουσίασε τη Lyktos Group, που αποτελεί το νέο του επενδυτικό εγχείρημα. Πρόκειται για έναν όμιλο που στη δύσκολη αυτή συγκυρία για τη χώρα δεν διστάζει να προχωρήσει σε επενδύσεις. Εχει ήδη λοιπόν τοποθετηθεί στο Asset Management μέσω της εταιρίας Wealth που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ, στην Οινοποιία μέσω της Σεμέλη ΑΕ, στην Ασφάλεια με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στην ESA Security Solutions, στον Τουρισμό και στις Καινοτόμες Τεχνολογίες, αλλά και στον τραπεζικό χώρο ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Τονίζει ότι η επένδυση στην Παγκρήτια αποτελεί αναπτυξιακό στοίχημα με στόχο τη στήριξη και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ο πρωτογενής τομέας, η μεταποιητική βιομηχανία στον χώρο της αγροτοδιατροφής, ο τουρισμός, οι μεταφορές και ο πολιτισμός είναι ορισμένοι από τους πυλώνες που μπορεί να επενδύσει μία περιφερειακή τράπεζα. Η σχετική εγκριτική διαδικασία συμμετοχής του Lyktos Group στην τράπεζα βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Μιλώντας για τις πρόσφατες νομικές περιπέτειες που είδαν το φως της δημοσιότητας -η μία αφορά την παλιά υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς και η δεύτερη, συναλλαγές της Τράπεζας σε ομόλογα- επεσήμανε: «Δεν θα κουραστώ να λέω πως ούτε εγώ ούτε και κανένας άλλος απ’ όσους ταλαιπωρούνται μαζί μου και στις δύο υποθέσεις δεν έχουμε κάνει κάτι μεμπτό».

Kατέγραψε ότι πληροφορήθηκε τις διώξεις από τον Τύπο πριν αυτές ασκηθούν, ενώ σημείωσε πως έγγραφα ή υπομνήματα κατηγορουμένων έγιναν φέιγ βολάν σε ορισμένα δημοσιογραφικά γραφεία.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση των ακινήτων, η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως επεσήμανε ξανά, «έχει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο γνωματεύσει πως δεν υπήρξε καμία ζημία για την Τράπεζα Πειραιώς» ενώ για την υπόθεση των ομολόγων σχολίασε: «Δεν θέλω να γίνω ιδιαίτερα αιχμηρός αφού μεταξύ άλλων θα έπρεπε να έχουμε μαντικές ικανότητες για να γνωρίζουμε το 2009, προ μνημονίων, ότι θα ερχόταν το PSI του 2012».

Εξέφρασε, πάντως, την εμπιστοσύνη «και στη λογική και στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Δεν αρνήθηκε την προσπάθεια στοχοποίησής του, όμως έριξε αλλού το βάρος: «Εμείς ζητάμε επενδύσεις. Εγχώριες και διεθνείς. Τις ζητάμε για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μία χειμαζόμενη οικονομία, που υποφέρει από ανεργία. Και την ίδια στιγμή, δημιουργούμε ένα εχθρικό κλίμα για τις ίδιες τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, πυροβολώντας τα πόδια μας».

Όλα τα παραπάνω, κατέληξε, όποιο σκοπό και αν εξυπηρετούν, έχουν ως συνέπεια η οικονομία και η ανάπτυξη να πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα.