Skip to main content

Πού υποχωρούν και πού επιμένουν οι θεσμοί - Δείτε το κείμενο

Σε εννέα σελίδες περιλαμβάνονται οι προτάσεις των θεσμών οι οποίες κατατέθηκαν στους υπουργούς Οικονομικών. Τι περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών.

Επιμένουν οι θεσμοί στις προτάσεις τους, όπως φαίνεται από το εννιασέλιδο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα και το οποίο κατατέθηκε στο Eurogroup.

Μεγάλο «αγκάθι»  παραμένουν οι ανατροπές στον ΦΠΑ. Οι θεσμοί προτείνουν στο έγγραφό τους το νέο σύστημα ΦΠΑ να εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου με στόχο να εισπραχθεί το 1% του ΑΕΠ. Στο 23% πηγαίνουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering, ενώ στο 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου και νερό). Στο 6% παραμένουν τα φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Οι πιστωτές ζητούν την κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ των νησιών.

Για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση γίνονται ορισμένες υποχωρήσεις από τους πιστωτές. Σύμφωνα με το σχέδιο που εστάλη στους υπουργούς Οικονομικών η ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα φτάσει στα 67 έως το 2022 πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή, απο ότι είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια να αυξηθούν έως το 2036 αλλά το σχέδιο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα από τον Αλέξη Τσίπρα έλεγε αυτό να συμβεί μέχρι το 2025.

Οι πιστωτές ζητούν να υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Δεκέμβριο του 2019. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, όμως, με το πιο εύπορο 20% των δικαιούχων να χάνει το επίδομα μόλις περάσει η νομοθεσία. Υπάρχουν και ορισμένα άλλα στοιχεία του ελληνικού σχεδίου που έχουν «επιβιώσει», όπως η αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.

Σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξει αναπροσαρμογή των φόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το 2015 και το 2016 θα εισπραχθούν 2,65 δισ. από το φόρο ακινήτων.

Προτείνουν αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών

Στο κείμενο προτάσεων των θεσμών περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές  (tonnage tax), κάτι το οποίο ζητούσαν οι εταίροι από το 2011. Επίσης ζητούν στο εννεασέλιδο κείμενό τους και κατάργηση των φοροαπαλλαγών, για το οποίο όμως είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση.

Θέλουν ημερομηνία για την την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Επίσης, οι θεσμοί στο κείμενό τους επαναφέρουν την πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ζητώντας συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Ζητούν παράλληλα πώληση / παραχώρηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Ζητούν παράλληλα την ολοκλήρωση όλων των εξελίξει διαγωνισμών για περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό, τους ΟΛΠ και ΟΛΘ και το Ελληνικό. Από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ζητείται να παρουσιάσει σχέδιο αξιοποίησης όλων των περιουσιακών του στοιχείων το οποίο στη συνέχεια να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Οι θεσμοί θέλουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ, πριν τα μέσα Οκτωβρίου.  Επιμένουν επίσης στη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού (10% μαζί με το ΙΚΑ) που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ ώστε στη συνέχεια να πωληθεί.


Δείτε τις 9 σελίδες της πρότασης των δανειστών εδώ