Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Τι ψηφίζουν οι νέοι για χαλάρωση,διασκέδαση και ρομαντζάδα

Έρευνα για τις προτιμήσεις των νέων της Θεσσαλονίκης:Ποιο θεωρούν το ωραιότερο κτήριο, πού επιλέγουν να φάνε, ποια σημεία της πόλης κρίνουν επικίνδυνα

Η Νέα Παραλία αναδείχθηκε ως ένα από τα αγαπημένα σημεία των νέων που ζουν στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μαθήματος του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Στην προσπάθεια τους να «χαρτογραφήσουν τις αισθήσεις της πόλης», οι φοιτητές Βασιλική Καραπάνου, Νίκος Καλλίγας, και Σπήλιος Ηλιόπουλος ρώτησαν 500 άτομα, το 90% των οποίων ηλικίας 18-35 ετών, για το ποιες περιοχές της πόλης ξεχωρίζουν ανάλογα με τις γεύσεις, τις μουσικές, την ατμόσφαιρα, τα αρώματα, τη θέα και τις εμπερίες που έχουν αποκομίσει από αυτές. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Νέα Παραλία αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στη νεανική ζωή της πόλης ενώ ανάμεσα στις προτιμήσεις των νέων ξεχωρίζει και η Άνω Πόλη. 

Το 63% των ερωτηθέντων ανέδειξε την Νέα Παραλία ως τον αγαπημένο του δρόμο στην πόλη ενώ το 49,4% την επέλεξε ως το καταλληλότερο μέρος στη Θεσσαλονίκη για να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Δεύτερα έρχονται τα Κάστρα με ποσοστό 17,8% ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το λιμάνι Θεσσαλονίκης με ποσοστό 11,6%.

Η Νέα Παραλία όμως αποσπά μια ακόμα «διάκριση» στην έρευνα, καθώς το 29% των νέων υποστηρίζει ότι είναι η περιοχή που θα πήγαιναν οπωσδήποτε έναν επισκέπτη που ήρθε στην πόλη.

Έπεται η Άνω Πόλη, συγκεντρώνοντας το 21,9% των απαντήσεων, τα Κάστρα, το 15,9% και ο Λευκός Πύργος το 10%.  

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά είναι αρκετά ενδιαφέροντα καθώς ξεφεύγουν από τις κλασικές επιλογές, όπως είναι η πλατεία Αριστοτέλους που συγκέντρωσε μόνο6,8% και ο Λευκός Πύργος με μόλις 10,1%, αν και αυτός αναδείχθηκε από το 74,2% των ερωτηθέντων ως το πιο αντιπροσωπευτικό σημείο της πόλης.

Στην ερώτηση ποιο είναι το ωραιότερο κτήριο της πόλης, οι απαντήσεις ήταν πολλές. Πρώτο στις προτιμήσεις, με 16,5% ήρθε ο Λευκός Πύργος. Ακολουθούν το Κόκκινο Σπίτι (14,1%), το Μέγαρο Μουσικής(1431%), η ΥΦΑΝΕΤ (7,3%), το Ολύμπιον, η Βίλα Μπότσαρη, η Ροτόντα και το Βυζαντινό Μουσείο. Τελευταία στις προτιμήσεις έρχονται τα κτήρια της ΧΑΝΘ και του Μακεδονία Παλλάς.

Αναφορικά με το ποιο σημείο κάνει την πόλη ερωτική, το 48,9% ανέδειξε τα Κάστρα ως το ρομαντικότερο μέρος της πόλης. Τη Νέα Παραλία επέλεξε το 26,5 % ενώ το λιμάνι το 8,3% των ερωτηθέντων.

Αντίστοιχα, η Άνω Πόλη θεωρείται από το 28% ως σημείο της πόλης το οποίο πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο καθώς έχει πολλά να προσφέρει.

Διασκέδαση

Η έρευνα ασχολήθηκε επίσης και με τις προτιμήσεις των νέων αναφορικά με τα σημεία της πόλης στα οποία επιλέγουν να διασκεδάσουν.

Συγκεκριμένα, το 40% επιλέγει την περιοχή μεταξύ των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού για να διασκεδάσει ενώ το 38% πιστεύει ότι τα Λαδάδικα είναι το μέρος όπου μπορείς να βρεις το καλύτερο φαγητό στην πόλη. Ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά το υπόλοιπο κέντρο η Άνω Πόλη και η Άθωνος.

Αναφορικά δε, με τους συναυλιακούς χώρους, πρώτος στις προτιμήσεις των νέων έρχεται το Θέατρο του Δάσους, με ποσοστό 25%, ενώ ακολουθεί το Block 33 με 14,5% και το λιμάνι με 12,9%. Αξίζει να σημειωθεί πως το Μέγαρο Μουσικής επέλεξε μόνο το 3,2% των ερωτηθέντων.

Εντυπωσιακό ακόμα στοιχείο που αναδεικνύει η έρευνα είναι πως στην ερώτηση για το ποιο είναι το αγαπημένο μουσείο της πόλης, το 24,6 % των νέων αποκάλυψε ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ κάποιο από τα μουσεία της Θεσσαλονίκης. Από το υπόλοιπο δείγμα, το 22,8% επέλεξε το Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ το 19,8% το Βυζαντινό Μουσείο.

Καθημερινή ζωή και ποιότητα διαβίωσης

Μέσα από την έρευνα διακρίνεται η επιθυμία των νέων για μια Θεσσαλονίκη πιο βιώσιμη και πιο φιλική προς τους πολίτες, με περισσότερους πεζοδρόμους, περισσότερη ησυχία και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η οδός Εγνατία κρίθηκε ως το πιο κουραστικό σημείο της πόλης, σύμφωνα με το 37,6% των ερωτηθέντων της έρευνας.  Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για το αποτέλεσμα αυτό ευθύνονται μάλλον τα έργα του μετρό «τα οποία όχι μόνο εμποδίζουν την ροή των οχημάτων αλλά υποβαθμίζουν και το αστικό τοπίο μέσω της εικόνας που παράγουν». Το 19,2% επέλεξε την εξίσου πολυσύχναστη Τσιμισκή, το 7,9% τον Βαρδάρη ενώ ένα 5% την Πλατεία Αριστοτέλους. 

Αναφορικά με τις αναπλάσεις που έχουν γίνει στην πόλη, το 88,6% συμφωνεί με την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας και δηλώνει ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθούν και άλλες επεμβάσεις τέτοιου είδους στη Θεσσαλονίκη.

Το ΑΠΘ πιο επικίνδυνο σημείο το βράδυ

Τέλος, στην ερώτηση, ακόμα, «Ποιο μέρος της πόλης αποφεύγεις τις βραδινές ώρες» η πλειοψηφία των νέων με ποσοστό 22,1% επέλεξε τον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΑκολουθεί με ποσοστό 17,3% η περιοχή του Βαρδάρη και με ποσοστό 11,5% η πλατεία Ναβαρίνου.

«Από την έρευνα αντιληφθήκαμε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης προσπαθεί και θέλει να αλλάξει. Είδαμε πως αναπλάσεις όπως η Νέα Παραλία και η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας έχουν αγκαλιαστεί σε μεγάλο βαθμό, και είναι φυσικό ο κόσμος να θέλει μια βιώσιμη και φιλική πόλη» δήλωσε στη Voria.gr ο Νίκος Κολλιγάς, ένας εκ των ερευνητών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι ο σχεδιασμός της πόλης. Αναφερόμενος στο 24,6% των ερωτηθέντων που δεν έχει επισκεπτεί ποτέ μουσείο, ο κ. Κολλιγάς τονίζει ότι «ως σχεδιαστές θεωρούμε δικό μας λάθος ότι δεν οδηγούμε με χωρικές παρεμβάσεις τον κόσμο στα μουσεία, στα θέατρα, είτε σε μέρη που μπορεί να ηρεμήσει και να περπατήσει».

«Αυτό που λείπει από την πόλη είναι η δικτύωση των χώρων μεταξύ τους, δηλαδή των πάρκων με τα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού. Είναι βασικό οι χώροι αυτοί να συνδέονται είτε με ένα δίκτυο πρασίνου ή με ένα δίκτυο πεζοδρόμησης, να συνδέονται δηλαδή περιπατητικά και να μην είναι αποκομμένοι μεταξύ του» υπογράμμισε στο ίδιο ύφος ο ερευνητής Σπήλιος Ηλιόπουλος.

Η κεντρική φωτογραφία ανήκει στον Φώτιο Καρακάση και βραβεύτηκε στον διαγωνισμό φωτογραφίας για τη Νέα Παραλία (paralia_zo)