Skip to main content

Η νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε χθες στους θεσμούς

Τι προβλέπει το κείμενο της νέας ελληνικής πρότασης που δόθηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο μισή ώρα πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης.

Tο κείμενο της νέας ελληνικής πρότασης που δόθηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο μόλις μισή ώρα πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup δημοσιεύει η Καθημερινή.

Στο συγκεκριμένο κείμενο η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται στην διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, σημείο το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή της. Επίσης, η πρόταση στοχεύει σε έσοδα από τον ΦΠΑ που κυμαίνονται στο 0.93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί του 1% του ΑΕΠ που υποσχόταν η προηγούμενη.
 
Ένα τρίτο, διαφορετικό από την προηγούμενη ελληνική πρόταση σημείο αφορά στον φόρο στις επιχειρήσεις. Αναλυτικά, στην προηγούμενη πρόταση προβλεπόταν αυτός να αυξηθεί από το 26% στο 29%, ενώ σε αυτό το πιο πρόσφατο κείμενο προβλέπεται αύξηση στο 28%.

H ελληνική κυβέρνηση προτείνει μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών, αντί 400 εκατ. που ζητούν οι θεσμοί, και δέχεται τη στοχευμένη ομάδα ενεργειών όπως ο περιορισμός του προσωπικού όσο και των εξοπλιστικών προγραμμάτων
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» παρότι η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε σε αντιπαραβολή με την πρόταση των θεσμών στο Eurogroup, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να την μελετήσουν και να κρατήσουν τα επί μέρους σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας, με τον όρο αυτά τα σημεία να μπορούν να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Διαβάστε την νέα πρόταση εδώ