Skip to main content

Η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στο μεσαίο χώρο μέσω... ΔΕΘ

Ετοιμάζεται αρχηγική εμφάνιση Μεϊμαράκη, που θα δώσει το νέο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, με... αναπροσανατολισμό στο κοινωνικό κέντρο.

Λίγο πριν από τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές τους, οι επικεφαλής της ΝΔ έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα, ώστε αφενός να οργανωθεί το πολιτικό αφήγημα της παράταξης (μεσαίος χώρος με εναλλακτική κυβερνητική πρόταση) εν όψει των πολιτικών εξελίξεων του φθινοπώρου, αφετέρου να αναμορφωθούν οι κομματικές δομές, όπως τις έχει σχεδιάσει ο πρόεδρος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνεργασία με το γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Το πρώτο «ορόσημο» είναι η ΔΕΘ. Αφού ξεκαθάρισαν και οι ημερομηνίες της περιφερειακής συνδιάσκεψης της Θεσσαλονίκης και της εθνικής συνδιάσκεψης (και οι δυο αναβλήθηκαν λόγω του δημοψηφίσματος, της διαπραγμάτευσης κτλ.), πλέον το πρώτο χρονικά σημαντικό γεγονός όπου θα δοθεί η ευκαιρία και στον κ. Μεϊμαράκη να ενισχύσει το αρχηγικό προφίλ του, αλλά και να δώσει το νέο στίγμα της ΝΔ είναι η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Μηνάς Σαμαντζίδης, ήδη έχει ετοιμάσει και στείλει τις προτάσεις του για το πρόγραμμα της ΔΕΘ.

Ο κ. Μεϊμαράκης σκοπεύει να έρθει το δεύτερο Σαββατοκύριακο, όπως είθισται για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να έχει φουλ πρόγραμμα από τα... παλιά. Δηλαδή, να δώσει συνέντευξη τύπου, να κάνει επαφές με όλους τους φορείς, αλλά και να γίνει μεγάλη κομματική σύσκεψη για να δοθεί το στίγμα της επανεκκίνησης του κόμματος, αλλά και της νέας εποχής στη ΝΔ.

Εννοείται ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα επισκεφτεί περίπτερα της ΔΕΘ και θα κάνει και την ομιλία (προφανώς στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»).

Ως τότε όμως ήδη γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από όλη την ηγεσία του κόμματος να δώσει το στίγμα του μεσαίου χώρου και της εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, η οποία είναι σχεδόν πλήρης.

Το πολιτικό αφήγημα του μεσαίου χώρου, που επανέρχεται από την εποχή Κώστα Καραμανλή, συνοδεύεται μάλιστα και με έντονους συμβολισμούς επιστροφής της παράταξης στις ιδεολογικές της αρχές, όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιφερειακή συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης επιλέχτηκε να γίνει σε μια συμβολική ημερομηνία για τη ΝΔ, την 4η Οκτωβρίου 2015. Στις 4 Οκτωβρίου του 1974 ιδρύθηκε άλλωστε το κόμμα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή...

Η συγκεκριμένη κομματική εκδήλωση θα έχει το χαρακτήρα της επανατοποθέτησης του κόμματος στο «μεσαίο χώρο», που πολλοί θεωρούν ότι εγκαταλείφθηκε επί ηγεσίας Αντώνη Σαμαρά, κάτι που κόστισε πολύ στη ΝΔ και στην απήχησή της στην κοινωνία.

Η απόφαση ελήφθη στη χτεσινή συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου, υπό την προεδρία του κ. Παπαμιμίκου. Η περιφερειακή συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης θα γίνει στα 41α γενέθλια της ΝΔ, ενώ η εθνική συνδιάσκεψη θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου 2015 στην Αθήνα.

Ζητούμενο είναι επίσης η ανασυγκρότηση της παράταξη συνολικά, βάσει των ιδεολογικών αρχών της, δηλαδή αναπροσανατολισμός στο κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό κέντρο, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ίδιο το κόμμα.

Περίπου ένα μήνα πριν, από την 1η Σεπτεμβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές παλαιών και νέων μελών στη ΝΔ, ενώ η ολοκληρωμένη πρόταση – σχέδιο της ΝΔ για τη διακυβέρνηση της χώρας (με συγκεκριμένες προτάσεις για οικονομία και κοινωνική συνοχή) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, επειδή πάντα είναι ανοιχτό όλα να ανατραπούν από ενδεχόμενες εκλογές...

Επίσης, αποφασίστηκε η ανασύσταση της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με επικεφαλής τον καθηγητή και πρώην υπουργό, Τάκη Σκανδαλάκη.