Skip to main content

Η νέα αλβανική πρόκληση και η προσευχή Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά

Η νέα πρόκληση του αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής, η προσευχή Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά και η αγάπη Γκρούεφσκι για την Τουρκία.

Προκλητικός πάλι κατά της Ελλάδας εμφανίσθηκε ο Ίντριζι, αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής, αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων. Μήπως πρέπει να τον πληροφορήσουμε ότι σημαντικό μέρος του αλβανικού προϋπολογισμού καλύπτεται από τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών -νομίμων και λαθραίων- στην Ελλάδα;

Και μήπως πρέπει η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει και στους λαθρομετανάστες το πόθεν έσχες; Και αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα; Δισεκατομμύρια φεύγουν κάθε χρόνο από την Ελλάδα στις χώρες τους, με εμβάσματα. Μαύρα κατά κανόνα. Θα είναι και ευκαιρία να παταχθεί η μαύρη εργασία. Άσε που αυτό έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή.

Δινόταν διαβεβαίωση από τους υποστηρικτές της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, 36 χρόνια πριν, ότι ευρισκόμενη η Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα εξασφάλιζε τα σύνορά της από την μόνιμη τουρκική απειλή. Το είχε πει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι μπαίνουμε στην ΕΟΚ για πολιτικούς λόγους.

Την πραγματικότητα την ζούμε, Η Ελλάδα έχει κληθεί μόνη της αντιμετωπίσει όχι μόνο την τουρκική απειλή, αλλά και τους θανάσιμους κινδύνους που προκύπτουν από την εισβολή λαθρομεταναστών.

Και κάτι άλλο. Γνωρίζουμε, ότι καθημερινά μπαίνουν παράνομα στην χώρα οι λαθρομετανάστες, με την ίδια συχνότητα και στον ίδιο αριθμό όπως και προηγουμένως; Εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, άκρα του τάφου σιωπή για το γεγονός από τους πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τι συνέβη παιδιά; Έπεσε σύρμα από προοδευτικούς υπουργούς να καλύπτετε το θέμα; Δηλαδή, το κρύβουμε και δεν υπάρχει; Αυτή είναι η αντικειμενική ενημέρωση που υποσχέθηκε η «πρώτη φορά Αριστερά»;

Σήμερα, ο Ερντογάν άφησε να διαρρεύσει ότι θα προσευχηθεί στην ΑγιάΣοφιά. Θα δούμε. Σίγουρα όμως θα γίνουν διαδηλώσεις που θα απαιτείται να γίνει η ΑγιαΣοφιά τζαμί. Να θυμίσω τι έλεγε πέρυσι ο Ερντογάν, να δούμε αν θα το επαναλάβει και φέτος:

Είχε απαντήσει στο πλήθος που φώναζε υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός τζαμιού στο Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, «πρώτα να γεμίσουμε το Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) που είναι δίπλα και μετά βλέπουμε».

Κοντά σ’ αυτά, έδωσε και ο Γκρούεφσκι συνέντευξη στο τουρκικό TRT και είπε ότι τρέφει μεγάλη αγάπη για την Τουρκία και τον τουρκικό λαό, αλλά και συμπάθεια για την Γαλατασαράι επειδή έχει τα χρώματα της σημαίας της χώρας του.

Υπάρχουν φαίνεται ακόμη κάποια φαντάσματα του παρελθόντος, που έμειναν στην εποχή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, όταν οι Έλληνες στρατευμένοι ήταν εχθροί της Αριστεράς. Στην Αλεξανδρούπολη, φορώντας την στολή εξόδου τους -που είναι και κομψή- σπουδαστές της ΣΣΑΣ θέλησαν πιουν καφέ σε καφετέρια της πόλης. Ο καταστηματάρχης, τους έδιωξε αμέσως με το ασύλληπτο επιχείρημα ότι "εδώ δεν κάθονται ένστολοι"!

Είναι τόσο άθλιο το περιστατικό που δεν θέλω ούτε να το σχολιάσω. Να πω όμως σε πολλούς, ότι επικράτησε ο όρος "ένστολος" για τους στρατιωτικούς. Ανοησία. Ένστολοι είναι και οι θυρωροί των ξενοδοχείων, και οι νοσοκόμες, και οι αεροσυνοδοί και πολλοί άλλοι. Πειράζει δηλαδή να αποκαλούνται στρατιωτικοί;

Καλλισθένης