Skip to main content

Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης για το Προσυνέδριο της ΝΔ

Ο νέος πατριωτισμός, οι παρουσίες και η προετοιμασία - Σε γενική κινητοποίηση για τη σημαντικότερη «γαλάζια» εκδήλωση πριν το κρίσιμο τακτικό συνέδριο

Εντείνονται από αυτή την εβδομάδα οι προετοιμασίες στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, εν όψει του έβδομου και τελευταίου προσυνεδρίου, πριν το τακτικό συνέδριο του κόμματος.

Το θέμα του 7ου προσυνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στην πόλη, είναι «Για ένα νέο πατριωτισμό» και προφανώς κεντρικός ομιλητής είναι ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τοπική ΝΔ και συγκεκριμένα η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης του κόμματος έχει υποβάλει τις προτάσεις της στην ηγεσία του κόμματος για το προσυνέδριο, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρώσει και τα οργανωτικά ζητήματα.

Προετοιμασία

Όπως τονίζει στη Voria.gr η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Βίκυ Ευταξά «είμαστε και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας έτοιμοι. Ο βασικός σκελετός του 7ου προσυνεδρίου είναι έτοιμος και απομένουν οι τελικές λεπτομέρειες».

Το προσυνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Porto Palace και θα αρχίσει στις 10.00' το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα.

Ομιλητές θα είναι επίσης η Μαριέττα Γιαννάκου, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης και Θάνος Ντόκος αντίστοιχα, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καιρίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο τμήμα του Πάντειου, Κώστας Υφαντής, ο αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτρης Σκιαδάς κ.ά., ενώ τοποθετήσεις θα πραγματοποιήσουν οι τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος και Πολιτισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Και στο συγκεκριμένο προσυνέδριο έχουν προσκληθεί ως εισηγητές τεχνοκράτες, επιστήμονες κτλ., που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου, χωρίς να είναι κατ' ανάγκη μέλη της ΝΔ ή γνωστοί στις «γαλάζιες» παρέες της πόλης.

Το συνέδριο του κόμματος θα ακολουθήσει το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου, ενώ δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό εάν θα υπάρξει και εμβόλιμο προσυνέδριο για την Πολιτική Προστασία.

Κυβερνητικό πρόγραμμα

Κομματικά στελέχη, που συμμετείχαν στα προηγούμενα προσυνέδρια, δηλώνουν εξαιρετικά ικανοποιημένα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς αφενός ήταν μεγάλη η συμμετοχή των στελεχών και των πολιτών, ενώ απρόσμενα μεγάλη είναι και η συμμετοχή του κόσμου στην ηλεκτρονική υποστήριξη των προσυνεδρίων, δηλαδή στα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια. Σημαντικό επίσης θεωρείται το γεγονός ότι κάθε προσυνέδριο το ακολουθεί και η εξαγωγή συμπερασμάτων, βάσει των οποίων «χτίζεται» και το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Επίσης, όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, στα προσυνέδρια επιτυγχάνεται και η ανάγκη της ΝΔ για διεύρυνση, αφού και σε επίπεδο ομιλητών, αλλά και προσκεκλημένων (που συμμετέχουν) οι παρουσίες από πρόσωπα που δεν είναι μέλη του κόμματος ή που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, είναι επίσης αξιοσημείωτη. Το πιο αξιοπρόσεχτο όμως είναι η κινητοποίηση που επιτεύχθηκε για τη ΝΔ, σε μια περίοδο, που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν για κομματικές εκδηλώσεις. Με το... μπόνους να το κερδίζει ο οργανωτικός τομέας.

Ο νέος πατριωτισμός

Οι θεματικές των προσυνεδρίων μέχρι σήμερα δεν προβλημάτισαν, με εξαίρεση ίσως το επικείμενο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, που θα πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες, αφού αφορά σε μια αμφιλεγόμενη για ορισμένους έννοια, τον πατριωτισμό. Στη ΝΔ δεν ανησυχούν, αντιθέτως στελέχη της θεωρούν ότι πρέπει κάποια στιγμή να «απενοχοποιηθούν» έννοιες τις οποίες «ενοχοποίησε» η «αριστερή ρητορία»...

Η κ. Ευταξά τονίζει ότι «εμείς δε φοβόμαστε να μιλήσουμε για τον νέο πατριωτισμό. Διότι δε μιλάμε για τον πατριωτισμό τον οποίο υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ με νταηλίκια του τύπου 'θα σκίσουμε τα μνημόνια' ή 'θα βαράμε τα νταούλια' κτλ. Δεν ενοχοποιούν τον πατριωτισμό, του δίνουν λανθασμένη διάσταση. Εμείς μιλάμε για ενίσχυση της Ελλάδας, χωρίς φανφάρες, που δεν έχουν καμιά ουσία. Δεν φοράμε... φουστανέλες για να κάνουμε πατριωτισμό. Ο νέος πατριωτισμός είναι μια γενικότερη έννοια, είναι μια σύγχρονη αντίληψη για τον πατριωτισμό, που δεν απεμπολεί όμως την ιστορικότητα του όρου. Δεν συνδέεται όμως επ' ουδενί με τον εθνικολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και με τις ακροδεξιές κορώνες. Ο νέος πατριωτισμός δεν έχει σχέση με την παρωχημένη πατριδοκαπηλία. Δεν περιέχει αριστερές ή δεξιές κορώνες. Ως περιεχόμενο υπήρχε πάντα στο λόγο μας, αλλά πλέον ταιριάζει και με τα σύγχρονα προβλήματα της πατρίδας μας. Εμείς στον πατριωτισμό εντάσσουμε τον εθελοντισμό, την επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων από τις ξένες χώρες στις οποίες μετακόμισαν, την επιστροφή των νέων επιστημόνων μας από το εξωτερικό...»

Τα συμπεράσματα των προσυνεδρίων θα απασχολήσουν και το τακτικό συνέδριο σε περίπου τρεις εβδομάδες από σήμερα, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου και παραμετροποιημένου προγράμματος διακυβέρνησης.