Skip to main content

«Η ΝΔ έχασε που δεν δημιούργησε υπουργείο Περιβάλλοντος»

Η ΝΔ πρέπει να σηκώσει ψηλά τη σημαία της στα ζητήματα του περιβάλλοντος, τονίζει σε συνέντευξη της στη Voria.gr, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, Λιάνα Γούτα, η
Η ΝΔ πρέπει να σηκώσει ψηλά τη σημαία της στα ζητήματα του περιβάλλοντος, τονίζει  σε συνέντευξη της στη Voria.gr,  η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, Λιάνα Γούτα, η οποία ασκεί παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα δώσουν ανάσα στην οικονομία.

Η Νέα Δημοκρατία μετά από πολλές διεργασίες δημιούργησε τομέα περιβάλλοντος. Επειδή έχετε ασχοληθεί πολλά χρόνια με αυτό το θέμα πιστεύετε ότι μπορούμε να περιμένουμε σημαντικές πρωτοβουλίες από τη ΝΔ στα περιβαλλοντικά ζητήματα;

Η ΝΔ ξεκινάει να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον τομέα του περιβάλλοντος και του νέου μοντέλου της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς τα προηγούμενα χρόνια άφησε τις υπόλοιπες παρατάξεις να μονοπωλούνε τη συζήτηση για το περιβάλλον. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε θέματα ουσίας αλλά ακόμα και για την επικοινωνιακή της τακτική σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο η ΝΔ μπορεί να σηκώσει ψηλά τη σημαία της στα ζητήματα του περιβάλλοντος.

  Πρώτον γιατί αποτελεί τον καλύτερο εκφραστή της ευρωπαϊκής πολιτικής, μιας πολιτικής μέσα από την οποία η Ε.Ε. ανοίγει δρόμους στα περιβαλλοντικά ζητήματα, καινοτομεί και πρωτοπορεί και τα αναγάγει σε ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα για εξαγωγή τεχνολογίας, για ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας.
 
Δεύτερον, γιατί το σύνολο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, υπό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, έχει αναγάγει το θέμα περιβάλλον και ενέργεια σε μια από τις πέντε προτεραιότητες για τη τρέχουσα θητεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Και τρίτον για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των νεοδημοκρατών οι οποίοι είναι ήδη μπροστά, ενημερωμένοι και ευαίσθητοι στο θέμα αυτό.

Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει για πρώτη φορά θώκο υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Κρίνετε θετικά αυτή την κυβερνητική επιλογή; Μήπως η χώρα μας άργησε να προχωρήσει στη δημιουργία ανάλογου υπουργείου;

Η δημιουργία ενός υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ένα θετικό βήμα με τα σημερινά δεδομένα και πιστεύω ότι η ΝΔ «έχασε» από το γεγονός ότι δεν προχώρησε νωρίτερα σε κάτι τέτοιο. Με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού υπουργείου η σημειολογία πλέον υπηρετείται. Τώρα όμως πρέπει να υπηρετηθεί και η ουσία, με στελέχωση, κατάλληλη εσωτερική δομή και αρμοδιότητες του υπουργείου, ουσιαστικές δράσεις και μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε ήδη 5 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας. Πως κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής του;

Το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές δημιούργησε φρούδες ελπίδες στους Έλληνες σε σχέση με τα αναγκαία μέτρα και τις λύσεις που υποτίθεται πως είχε έτοιμες. Μάλιστα υποσχέθηκε ότι η πολιτική του δε θα ήταν ιδιαίτερα σκληρή, ούτε εισπρακτική. Σας θυμίζω τη φράση του σημερινού πρωθυπουργού “λεφτά υπάρχουν” ως απάντηση στα δύσκολα μέτρα που πρότεινε τότε η ΝΔ, αλλά και το επικοινωνιακό τρικ του προγράμματος των 100 πρώτων ημερών, που όπως φάνηκε δεν ήταν παρά μια κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε υπερβολικές προσδοκίες που μέρα με τη μέρα ξεθωριάζουν, καθώς ήδη συμπλήρωσε 5 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα νομοσχέδια των 100 πρώτων ημερών χάθηκαν στην πορεία, η απόσυρση των αυτοκινήτων «αποσύρθηκε», η διαδικασία κατάθεσης των βιογραφικών στο opengov.gr εκφυλίστηκε προς όφελος των κομματικών ημετέρων, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, που όφειλε να λειτουργεί με γοργούς ρυθμούς, οι δημοσιοποιημένες διαφωνίες κορυφαίων κυβερνητικών  στελεχών σε κρίσιμα ζητήματα, έδωσαν την εικόνα μιας ασυντόνιστης ομάδας, σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα. Η νέα κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι βρέθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία, αλλά καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό στη λήψη αποφάσεων και μέτρων. Αλλά μια καθυστέρηση σε περίοδο κρίσης επιβαρύνει και επιδεινώνει γεωμετρικά την ήδη δύσκολη κατάσταση και μπορεί να αποδειχθεί τραγικά  επικίνδυνη. Έτσι, αν είχαν παρθεί νωρίτερα τα κατάλληλα μέτρα, θα μπορούσαν να ήταν ηπιότερα και σήμερα να έχουν αρχίσει να αποδίδουν ήδη.

Επίσης πολύ βασική παράμετρος είναι το γεγονός ότι η έμφαση δόθηκε σε φοροεισπρακτικά μέτρα, ενώ δεν βλέπουμε αντίστοιχα τα αναπτυξιακά μέτρα που θα έδιναν την πραγματική ανάσα στην οικονομία και θα την γλύτωναν από την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται όταν μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν ‘στεγνώνουν’ την αγορά και την τσέπη του πολίτη.

Το 2007 ήσαστε υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στη Α’ Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα τοποθετηθήκατε πρόεδρος του παραρτήματος του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής στη συμπρωτεύουσα. Τι πιστεύετε πως χαρακτηρίζει την παρουσία σας στα κοινά; Σκέφτεστε μια εκ νέου υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο και ποιες είναι οι προτεραιότητες σας στο άμεσο μέλλον; 

Αν μιλήσω γενικότερα, για την εμπλοκή μου στην κεντρική πολιτική κατά τις εκλογές του 2007, αλλά και κατόπιν με τη συνεχή διατύπωση δημόσιου λόγου και παρεμβάσεων, θεωρώ ότι το πιο σημαντικό εφόδιο από οποιαδήποτε  θέση ή ρόλο, είναι το τεχνοκρατικό υπόβαθρο, η επαγγελματική εμπειρία μου από δυο δεκαετίες δουλειάς στις δύσκολες συνθήκες της βιομηχανίας, η εμπειρία μου από τη θητεία στα κέντρα λήψης αποφάσεων και χάραξης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, αλλά και τα «μαθήματα ζωής» ως εργαζόμενη σύζυγος και μητέρα.
Αυτή τη στιγμή επιθυμώ να ανταποκριθώ στα νέα μου καθήκοντα στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, κάτι που είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα.  Πέρα από αυτά να προσφέρω στην προσπάθεια που κάνει το κόμμα για αναδιοργάνωση ενόψει και του επερχόμενου συνεδρίου και να συνεχίσω να συμβάλλω με την παρουσία και το λόγο μου στη νέα προσέγγιση της ΝΔ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η κα Λιάνα Γούτα είναι Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και πρόσφατα ανέλαβε Πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής