Skip to main content

Η NASA αναζητά εθελοντές για να ζήσουν σε μια προσομοίωση του Άρη για έναν χρόνο

Η Nasa αποκάλυψε τα κριτήρια για τους υποψήφιους αστροναύτες της και προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να είναι άνω των 55 ετών

Η NASA καλεί εθελοντές να ζήσουν σε μια προσομοίωση αποικίας στον Άρη για ένα ολόκληρο έτος.

Η αποστολή με βάση τη Γη πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025 και θα αποτελείται από ένα πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, το οποίο θα ζει μέσα σε μια εγκατάσταση 1.700 τετραγωνικών μέτρων - ακριβώς όπως αυτή που θα χτιστεί στον Άρη.

Η Nasa αποκάλυψε τα κριτήρια για τους υποψήφιους αστροναύτες της και προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να είναι άνω των 55 ετών.

Ο βιότοπος στον οποίο θα ζουν, ονομάζεται Mars Dune Alpha και είναι μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη κατασκευή μέσα στο John Space Center στο Χιούστον του Τέξας.

Αποτελεί μέρος μιας τρέχουσας αποστολής που ονομάζεται CHAPEA, ή Crew Health and Performance Exploration Analog.

Η Nasa λέει ότι «προσομοιώνει έναν ρεαλιστικό βιότοπο στον Άρη» με στόχο την υποστήριξη ερευνητικών αποστολών μακράς διάρκειας στο διάστημα.

«Η ζωή στον Mars Dune Alpha θα μοιάζει με την αναμενόμενη εμπειρία για όσους ζουν σε ένα μελλοντικό οικόπεδο στην επιφάνεια του Άρη», εξηγεί η Nasa.

«Η διάταξη του τρισδιάστατα εκτυπωμένου ενδιαιτήματος σχεδιάστηκε έτσι ώστε να παρέχει ξεχωριστές περιοχές εντός του ενδιαιτήματος για τη διαβίωση και την εργασία».

Τι ζητά η NASA

Η Nasa δήλωσε ότι για όποιον ενδιαφέρεται, θα πρέπει να υπομείνει προκλήσεις, όπως βλάβες του εξοπλισμού ή της τεχνολογίας, καθυστερήσεις στην επικοινωνία και μυστηριώδεις «περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες».

Στους εθελοντές θα ανατεθεί επίσης, να κάνουν προσομοιωμένους διαστημικούς περιπάτους, να χειρίζονται ρομπότ, να συντηρούν τε τον βιότοπο, να καλλιεργούν καλλιέργειες και να ασκούνται.


Αυτή είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη αποστολή CHAPEA - το πλήρωμα της πρώτης αποστολής εισήλθε στις εγκαταστάσεις στις 25 Ιουνίου του περασμένου έτους.

Για να υποβάλετε αίτηση, θα πρέπει να είστε «υγιής, με κίνητρα» πολίτης ή μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ.

Η Nasa ζητά να μην είστε καπνιστής και να είστε ηλικίας μεταξύ 30 και 55 ετών.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε άριστα την αγγλική γλώσσα, ώστε να μπορείτε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τους συντρόφους σας στο πλήρωμα και τον έλεγχο της αποστολής.

«Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν έντονη επιθυμία για μοναδικές, ανταμειβόμενες περιπέτειες και ενδιαφέρον να συμβάλουν στο έργο της NASA για την προετοιμασία του πρώτου ανθρώπινου ταξιδιού στον Άρη», δήλωσε η Nasa.

Οι τεχνικές απαιτήσεις

Υπάρχουν επίσης ορισμένες τεχνικές απαιτήσεις για την απόκτηση της θέσης εργασίας.

«Απαιτείται μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε έναν τομέα STEM (σσ: Ο όρος STEM [Science, Technology, Engineering, Mathematics] αναφέρεται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά), όπως η μηχανική, τα μαθηματικά ή η βιολογική, φυσική επιστήμη ή η επιστήμη των υπολογιστών από αναγνωρισμένο ίδρυμα με τουλάχιστον δύο χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σε STEM ή τουλάχιστον χίλιες ώρες πιλοτάρισμα αεροσκάφους», εξηγεί η Nasa.

«Θα εξεταστούν επίσης υποψήφιοι που έχουν ολοκληρώσει δύο χρόνια εργασίας προς ένα διδακτορικό πρόγραμμα στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, έχουν ολοκληρώσει ένα ιατρικό πτυχίο ή ένα πρόγραμμα δοκιμαστικών πιλότων».

Ευτυχώς, η σκληρή επιστημονική σας εργασία δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη: η Nasa δήλωσε ότι θα αποζημιώσει όποιον συμμετέχει στην αποστολή.

Η Nasa λέει ότι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποζημίωση θα αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου των υποψηφίων.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την αποστολή λήγει την Τρίτη 2 Απριλίου.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση εδώ, ενώ θα σας ρωτήσουν ακόμη και πώς τα πήγατε κατά τη διάρκεια της απομόνωσης του Covid-19.